’Brugwachtershuisje voor Amsterdammer’ 

Foto Richard Mooyman
Hoogstins

De plannen voor hotelsuites in brugwachtershuisjes stuiten op weerstand. Een petitie tegen de omvorming van 28 brugwachtershuisjes -waarvan vijf in West- tot hotel is binnen enkele dagen tijd door ruim 2500 personen ondertekend. De initiatiefnemers willen dat de huisjes behouden blijven voor de Amsterdammer.

De brugwachtershuisjes kunnen worden omgevormd tot bijvoorbeeld woonruimte, schrijvershuisje, atelier, huis van de buurt, muziekstudio, galerie, winkel, studieruimte, kantoor of meditatieplek, zo suggereren de opstellers van de petitie. De huisjes komen leeg te staan als Waternet overschakelt op brugbediening op afstand.

In West gaat het om de Wiegebrug aan de Admiraal de Ruyterweg (foto), de Kinkerbrug, de Overtoomse Sluis, de Willemsbrug bij het Nassauplein en de Beltbrug bij de 2e Hugo de Grootstraat. Voor deze vijf locaties zijn omgevingsvergunningen aangevraagd, waarover stadsdeel West een beslissing moet nemen. Een overzichtskaart is hier te vinden.

Prijsvraag

Initiatiefnemers van de petitie Henk van Dijk en Tiers Bakker maken er bezwaar tegen dat de 28 huisjes worden overgedaan aan één hotelbedrijf, het Lloyd Hotel. Dat draagt bij aan de monocultuur die het toerisme volgens de indieners met zich meebrengt. Een eerder door de gemeenteraad beloofde prijsvraag voor herbestemming moet alsnog worden uitgeschreven, aldus de opstellers.