De lekkerste hapjes van 2016

Beste hapjes van 2016, frituur, Amsterdam-West, Amsterdam, culinair.
(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

In Nieuw-West kwam een food court, in Oud-West stapelden de foodbarretjes zich op en de Foodhallen kregen een nest voor ‘free minded birds’: de Kanarie Club. Tijd om de balans op te maken: de 10 beste hartige happen die ik in 2016 heb ontdekt.

1. Aryana, samboza met kalfsgehakt
Allerliefst Afghaans zaakje op de Westmarket in Nieuw-West waar de Afghaanse versie van de samosa naar meer smaakt en verrassend pittig uit de hoek komt. http://www.westmarket.nl

2. Baires Empanadas, empanada met tonijn
Deegpakketjes-imperium aan de Bilderdijkkade. De versie met tonijn is mijn favoriet: een beetje zuur door de citroen en een tikkeltje exotisch door de koriander.
http://bairesempanadas.nl

3. Bar Kauffman, pita falafel & mango
Bij dit funky barretje in de Reinier Claeszenstraat regeert falafel. De pita met falafel, gegrilde aubergine en paprika, mangochutney, tzatziki en granaatappel is de ultieme smaakexplosie.
http://barkauffmann.nl

4. Café Amoi, lemper met makreel
In een coole setting in de Kinkerstraat roostert de Indonesische tante Uddy steengoede sateetjes en bakt ze stukken kippen met mega knapperige velletjes. Maar waar ik nog het meest van uit mijn dak ging, waren haar rolletjes kleefrijst met een fris-pittige makreelvulling.
http://www.cafeamoi.nl

5. Meneer De Wit heeft honger, chipirones fritos
Briljant restaurant in De Witte de Withstraat waar chef-kok Simo Bouabgha tovert met groenten en orgaanvlees. Ook met inktvisjes weet hij raad: sappig vanbinnen, mild gekruid en krokant vanbuiten.
http://meneerdewitheefthonger.nl

6. Mook, Mancake
Pannenkoekenrestaurant 2.0 in de Bilderdijkstraat met een ‘katerkiller’ van jewelste op de kaart: een pannenkoek met bacon, kaas, uien en BBQ-saus.
www.facebook.com/mookpancakes/

7. Piet de Gruyter, papadum met tonijn
Gemoedelijk café-restaurant aan het Van Limburgstirumplein waar ik in januari een beetje vreemde, maar beregoede combinatie ontdekte: een Indiase linzencracker met tonijn, wasabimayonaise, zeewiersalade, teriyakisaus en gember.
http://pietdegruyter.com

8. Pikoteo, croquetes de jamon
Tapasbar aan de Houtmankade waar fusion-happen uit de keuken komen, zoals Magret de canard met passievrucht, cashewnoten en sinaasappel miso. Heel innovatief, maar doe mij maar de klassieker onder de tapas: de perfecte hamkroketjes.
http://www.pikoteo.nl

9. Seoul Food, dumplings
Koreaans (afhaal)zaakje in de Kinkerstraat waar handgemaakte dumplings met beef of pork, danwel een combi, de show stelen met hun subtiel gekruide vulling.
http://www.seoulfoodamsterdam.nl

10. Viscafé De Gouden Hoek, viskroketjes
Steengoede zaak op het Van Limburgstirumplein voor fish & chips om blij van te worden. Bij het aperitief zijn de verfijnde viskroketjes een must.
http://degoudenhoek.nl

DeWestkrant