’Steun klanten Mossel & Gin hartverwarmend’

Mede-eigenaar Wouter ten Velde in het lege Mossel & Gin (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Hartverwarmend vinden de eigenaren van Mossel & Gin alle reacties en steunbetuigingen na de beschieting van het restaurant afgelopen weekend. ’’Ik heb wel 150 telefoontjes gehad van mensen die nu willen komen eten’’, zegt Wouter ten Velde, met vriend Josh Selter eigenaar van het populaire visrestaurant in het Westerpark.

Maar de gasten moeten wachten tot 15 maart, want in overleg met burgemeester Van der Laan houdt Mossel & Gin de deuren twee weken dicht. De politie doet nog onderzoek naar de raadselachtige beschieting op het lege restaurant in de nacht van zaterdag op zondag. Een medewerker vond zondagochtend kogelgaten.

Niet verwijtbaar

Ten Velde zegt geen idee te hebben uit welke hoek de beschieting komt. ’’De gemeente heeft in ieder geval laten weten dat wij als exploitant niet verwijtbaar zijn. Informatie van de politie wijst daarop.’’ Ondertussen is het alle hens aan dek om het hoofd boven water te houden. Alle vaste kosten -waaronder salarissen van medewerkers- lopen door.

Met de winst van vorig jaar hoopt Ten Velde de sluiting net te kunnen overbruggen. Maar langer moet het volgens hem niet duren. Mossel & Gin heeft in tegenstelling tot veel horeca-ondernemingen ook medewerkers met vaste contracten. ’’Voor ons is personeel het belangrijkst. Als medewerkers tevreden zijn, dan is dat ook goed voor onze gasten.’’

Oesters

Tijdens het gesprek komt een leverancier oesters terughalen. De telefoon gaat aan de lopende band. Ten Velde heeft het gevoel in een boze droom te zijn beland. Na de heropening half maart wil hij er met zijn team nog veel harder tegenaan. ’’We gaan nog vier keer zo hard werken en hopen dat al die mensen die ons steunen, dan komen eten.’’

Het duo was beducht voor een gedwongen sluiting voor onbepaalde tijd, zoals Van der Laan eerder oplegde aan coffeeshops die waren beschoten. Maar in overleg kon dit beperkt blijven tot twee weken, een periode die de ondernemers financieel dus net hopen te kunnen overbruggen.

Camera’s 

De Westergasfabriek beschouwt de beschieting als een ’heel spijtig incident’, aldus een woordvoerster. Vooralsnog ziet zij geen aanleiding tot extra maatregelen. Op delen van het terrein zijn al camera’s en ook is er 24 uur per dag een portier aanwezig. Niet duidelijk is of er camerabeelden zijn van de schutter(s) op Mossel & Gin.