Smid Meister in de knel in de Bellamystraat

De Bellamystraat, met links de voormalige smederij. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Smid Bert Meister in de Bellamystraat moet stoppen met werkzaamheden die overlast geven. Stadsdeel West heeft dit bepaald nadat twee omwonenden klaagden over hinder. De VVD vindt dit ’onacceptabel’ en wil hierover morgenavond vragen stellen tijdens de vergadering van de bestuurscommissie West.

De werkplaats van de smederij in de Bellamystraat is al eerder gesloten. Een ontwikkelaar wil het pand verbouwen tot complex met appartementen. Smid Bert Meister zette een deel van zijn werkzaamheden voort in een atelier elders in de straat, maar daaraan lijkt nu een einde te komen na klachten van buurtbewoners.

De VVD wijst erop dat Meister al drie generaties en 107 jaar lang in de Bellamystraat zit met een smederij. Gertjan Neerhof van de bestuurscommissie West vindt dat de stad zuinig moet zijn op vakmensen die ambachtelijk werk verrichten. ’’Overlast hoort binnen redelijke grenzen bij het leven in een stad. Meister voert als een van de laatsten het ambacht van smid uit. We moeten juist heel zuinig zijn op dit soort vakmensen.’’

Een woordvoerder van stadsdeel West laat weten dat het nooit was toegestaan om smeedwerkzaamheden te verrichten in het pand waarin Meister sinds 2014 zit. Bij een inspectie is geconstateerd dat een deel van de werkzaamheden in het pand belastend zijn voor de omgeving en om die reden volgens het bestemmingsplan niet zijn toegestaan, aldus de zegsman.