’Cameratoezicht in Jan Eef’

In september was er een mislukte overval op een geldtransport bij de AH. (Foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

In de Jan Evertsenstraat moet cameratoezicht komen. Dat adviseren stadsdeel West, justitie en politie aan burgemeester Van der Laan. Aanleiding vormt de toename van overvallen de laatste maanden. Het bestuur van de winkelstraatvereniging Jan Eef heeft om camera’s gevraagd. ‘Het werd te gortig’.

De VVD in West pleit al langer voor cameratoezicht. Deelraadslid Alexander IJkelenstam drong in oktober opnieuw aan op camera’s, na enkele overvalpogingen -onder meer bij de Albert Heijn- en een dodelijke schietpartij voor een café. Daarna zijn er in de buurt meer gewapende overvallen geweest.

In 2014 voelde stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester nog niet voor cameratoezicht op straat. Andere veiligheidsmaatregelen en een nieuwe mogelijkheid waarbij de politie zou kunnen meekijken op camerasystemen van winkeliers, zouden afdoende zijn. Nu dringt ook Bouwmeester aan op camera’s op straat, evenals justitie en politie.

Burgemeester Van der Laan beslist of er ook daadwerkelijk cameratoezicht komt. De politie Overtoomse Sluis meldde donderdag nog dat het aantal overvallen in Amsterdam stabiel is ten opzichte van voorgaande jaren, maar dat die zich voornamelijk concentreren rond de Jan Evertsenstraat en het Rembrandtpark.

DeWestkrant