Moer: jongleren met lokale en biologische producten

Er is weinig fantasie voor nodig om iets anders dan chocolademousse te zien in het dessert van Moer (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

“Wat ontzettend leuk dat jullie er zijn”, zegt een jongen als we binnenkomen bij Moer, het pas geopende restaurant van het Conscious Hotel aan het einde van de Overtoom, op de grens met Amsterdam-Zuid. Wacht. Gaat hij ons omhelzen? Nee, toch niet. Jammer, had me best leuk geleken. Soepele jongen nummer 2 pakt onze jassen aan en leidt ons naar onze serveerster voor die avond.

Deze swingende dame komt rap met het aperitief en de amuse, een oester met komkommersliertjes en schaafijs van een variant op de Moscow Mule, de befaamde wodkacocktail. We leunen achterover en gluren rond. Zoals De Westkrant eerder schreef zit Moer in een voormalig bandenwisselstation van Michelin. Het decor is ‘warm industrieel’. Dat warme zit ‘m in de blauwgroene muren, waarvan eentje met nep-mos erop, en de vele planten. Onder de gasten domineren de thirty-somethings. Het gehalte ‘nette mensen’ is hoog. In de open keuken jongleert de keukenbrigade met lokale en biologische producten, onder leiding van chef Dirk Mooren (De Kas, Panache) en sous-chef Cas van de Pol. In hun keuken spelen groenten de hoofdrol, vlees en vis hebben bijrollen.

Wij eten à la carte, maar de meeste mensen om ons heen kiezen voor de vier, vijf of zes gangen van het menu van de chef (40 tot 60 euro). Zalm met appel, langoustines met komkommer en limoen, verschillende bereidingen van prei. Elke gang die we voorbij zien komen is fraai opgemaakt, alleen het chocoladedessert valt uit de toon: een wonderlijk gedrapeerde ring van chocolademousse. Er is weinig verbeelding voor nodig om hier een rookworst of iets minder smakelijks in te zien. “Geestig”, zegt mijn buurvrouw. Ik denk: what the hell?

Nee, dan ligt mijn kippetje er charmanter bij. Goudbruin gegrild, omringd door knapperige seizoensgroenten en een smeuïge aardappelpuree (24 euro). Krokant velletje, mals vlees. De paddenstoelenrisotto met oude kaas en een gepocheerd eendenei van mijn tafelgenoot is ook een plaatje. Zo te zien smaakt het goed. Vijf minuten later is het bord brandschoon. Net als we denken dat het feest over is, krijgen we bij rekening een verrassing: zelfgemaakte frisse en kruidige snoepjes met bergamot, een citrusvrucht die wordt gebruikt voor parfums. Hoe leuk is dat? http://www.restaurantmoer.nl