Wie gaat padden en kikkers redden?

Foto Padden Werkgroep Vondelpark
Hoogstins2024

De temperaturen lopen op en het voorjaar nadert. Padden, kikkers en salamanders maken zich op voor de paartijd, maar die eindigt vaak onder wielen van fietsen en auto’s. Vrijwilligers loodsen de amfibieën in het Vondelpark en bij de Riekerweg in Nieuw-West veilig naar de overkant. Beide groepen zijn nog op zoek naar mensen die padden naar de overkant willen dragen.

In het Vondelpark vindt de paddentrek plaats van eind februari tot half april. Leden van de Werkgroep Paddentrek Vondelpark begeleiden in de avonduren padden, bruine kikkers en een enkele salamander van hun overwinteringsplek naar hun paarplaatsen. Maar daarvoor moeten de dieren brede lanen oversteken, waarbij ze het risico lopen te worden verpletterd onder fietswielen of hardloopschoenen.

De amfibieën waren tien jaar geleden bijna uitgestorven in het Vondelpark, maar volgens de werkgroep verdubbelt het aantal jaarlijks sinds vrijwilligers te hulp schieten. Vorig jaar werden 1200 amfibieën geteld. Opgeven kan hier. Ook kinderen kunnen onder begeleiding van hun ouders meedoen, mits ze na 21 uur naar bed mogen.

Nieuw-West

Langs de Riekerweg bij volkstuincomplex Ons Buiten vallen tijdens de paddentrek ook veel slachtoffers in het verkeer. Volgens de plaatselijke paddenwerkgroep komt dit doordat de amfibieën graag op wegen zitten die ’s avonds warm blijven en goed uitzicht bieden op mogelijke partners. Vrijwilligers zetten per avond tussen de tien en zestig dieren over, afhankelijk van de weersomstandigheden. Belangstellenden kunnen aan mail sturen naar Hans Baas: hbbs0713@gmail.com