Naam voor bruggen in West

Deze brug over de Admiralengracht heet voortaan Groentepraambrug (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Vier naamloze bruggen in West krijgen een officiële naam. Het gaat om de Groentepraambrug, Arendbrug, Jacobus Craandijkbrug en Jean Dulieubrug. De namen zijn voorgesteld door burgers na een oproep van de gemeente, en vastgesteld door het dagelijks bestuur van stadsdeel West.

Het voetgangersbruggetje over de Admiralengracht ter hoogte van de Kinsbergenstraat gaat Groentepraambrug heten. Vroeger voeren veel groentepramen langs deze route vanuit de polders ten westen van Amsterdam op weg naar de Marnixstraat, waar de groente werd verhandeld.

Het bruggetje naar het Westergasterrein bij de Haarlemmerweg ter hoogte van de Van Hallstraat krijgt de naam Arendbrug. De brug is vernoemd naar stoomlocomotief De Arend die hier in 1839 de eerste spoorverbinding in Nederland onderhield, tussen Amsterdam en Haarlem.

De brug over de Da Costagracht ter hoogte van de Potgieterstraat gaat voortaan door het leven als Jacobus Craandijkbrug, een schrijver en tekenaar die rond 1880 boeken maakte over zijn wandelingen. Hij wordt beschouwd als pionier van het wandeltoerisme. Craandijk werd geboren in de buurt van deze plek.

Tenslotte is er de brug van de Jan Pieter Heijestraat over het Jacob van Lennepkanaal die Jean Dulieubrug gaat heten. Jean Dulieu (pseudoniem van Jan van Oort) was een kinderboekenschrijver en striptekenaar die vooral bekend werd door zijn creatie Paulus de Boskabouter.

Het blijft mogelijk om als burger of maatschappelijke instelling suggesties in te dienen voor het geven van een naam of wijzigen van een bestaande naam. Meer informatie bij de Commissie naamgeving openbare ruimten.