Lichtgevende trossen in Ten Katestraat

Hoogstins2024

In de Ten Katestraat komt een lichtkunstwerk van Titia Ex. Haar ontwerp Juicy Lights (illustratie boven) kreeg 47,5 procent van de stemmen, een fractie meer dan het lichtkunstwerk van Herman Kuijer (46,4 procent). Dat heeft stadsdeel West laten weten. Als laatste eindigde het werk van Stanislaw Lewkowicz (6,1 procent).

Juicy Lights bestaat uit spiegelende druiventrossen over de gehele lengte van de Ten Katestraat. De lichten worden geactiveerd door onder zo’n tros te gaan staan. De kleuren kunnen per keer verschillen. Als iemand bijvoorbeeld op een gele ’lichtdruppel’ gaat staan en een andere persoon op een rode, dan zullen de kleuren zich mengen.

Sommige buurtbewoners vrezen overlast door een lichtkunstwerk. Het stadsdeel vraagt Titia Ex rekening te houden met die zorg bij het maken van haar definitieve ontwerp. Zij gaat ook een proefversie maken voor een juist beeld van het effect van de lichtkunst, die de straat moet opfleuren als de markt is gesloten. De Ten Katestraat krijgt dit jaar een nieuwe inrichting.

Geen stemformulier

De stemming ging gepaard met bezorgproblemen. Niet alle omwonenden bleken een stemformulier te hebben ontvangen. Het stadsdeel besloot de formulieren in enkele straten opnieuw te laten bezorgen, en de stemtermijn te verlengen. Ook ondernemers en marktlieden konden hun stem uitbrengen. Bijelkaar woog hun voorkeur mee voor 25 procent; de stemmen van een ontwerpteam telden mee voor 75 procent. Dat ontwerpteam bestond uit een groepje bewoners, ondernemers, marktkooplieden en medewerkers van stadsdeel West.

Teleurstelling

Herman Kuijer -die als tweede eindigde- reageert teleurgesteld dat zijn ontwerp net buiten de boot is gevallen. Hij vond de stemming een beetje rommelig en ‘erg ingewikkeld mede omdat men alle groeperingen erbij wilde betrekken’. Kuijer zegt nooit eerder zoiets mee te hebben gemaakt, maar er is volgens hem wel ‘zo zorgvuldig mogelijk gehandeld’.