Camera’s tegen overlast en criminaliteit blijven langer in West

Mercatorplein. De camera's nemen gemiddeld twee incidenten per maand waar. (Foto De Westkrant)
Hoogstins2024

Het cameratoezicht in delen van West en Nieuw-West wordt verlengd. Dat heeft burgemeester Halsema besloten na een evaluatie. Halsema heeft de bevoegdheid om tijdelijk cameratoezicht in te stellen om overlast en criminaliteit tegen te gaan. In deze 10 straten en buurten blijft cameratoezicht nog 1 of 2 jaar langer:

Stadsdeel West
Jan Evertsenstraat/Mercatorplein (2 jaar) 
Karel Doormanplein (1 jaar)
Vondelparkbuurt Oost (2 jaar) 

Stadsdeel Nieuw-West
Burgemeestersbuurt (2 jaar)
Delflandplein (2 jaar)
Lambertus Zijlplein (1 jaar)
Lodewijk van Deysselbuurt (1 jaar)
Osdorpplein/Tussen Meer/Dijkgraafplein (1 jaar)
Piet Mondriaanplein (2 jaar)
Wildemanbuurt/Osdorperban (2 jaar)

Helpen camera’s? Zo gaat het in De Baarsjes
In het gebied Jan Evertsenstraat/Mercatorplein in De Baarsjes is het aantal incidenten licht gedaald, zo staat er in de evaluatie. Het aantal incidenten (zoals diefstallen, vernielingen en ruzies) nam met 9,7 procent af van 309 naar 279 op jaarbasis. De camera’s nemen gemiddeld twee incidenten per maand waar. Deze waarnemingen worden doorgegeven aan politie of handhaving. Uit een enquête onder bewoners en bezoekers blijkt dat 7 procent van de ondervraagden zich onveilig voelt in het gebied, 4 procent geeft aan slachtoffer te zijn geweest van criminaliteit.

En zo gaat het op het Delflandplein
Een negatiever beeld geeft de evaluatie over het Delflandplein in Nieuw-West: het aantal incidenten steeg hier op jaarbasis van 248 naar 421, een plus van 69,8 procent. Dit ondanks cameratoezicht. Gemiddeld worden per maand 8,6 incidenten waargenomen door de camera’s. Ook deze waarnemingen worden doorgegeven aan politie of handhaving. Uit een enquête blijkt dat 21 procent van de ondervraagden zich onveilig voelt in het gebied, 8 procent geeft aan slachtoffer te zijn geweest van criminaliteit.