Verwarring over nieuwe verkeerssituatie Frederik Hendrikplantsoen

Automobilisten rijden verder over trambaan bij ingang parkeergarage

Een automobilist keert ter hoogte van de ingang van de parkeergarage, anderen rijden door over de trambaan. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De nieuwe inrichting van het Frederik Hendrikplantsoen leidt tot verwarring. Automobilisten mogen niet langer vanaf de Nassaukade richting Frederik Hendrikstraat rijden, maar veel bestuurders doen dit toch en rijden over de trambaan. 

Vanwege de bouw van de parkeergarage onder de Singelgracht is het Frederik Hendrikplantsoen lang afgesloten geweest. De garage is nu bijna klaar en de nieuwe weg is opengesteld. Automobilisten mogen vanaf de Nassaukade alleen nog rijden naar de ingang van de parkeergarage en niet -zoals voorheen- verder naar de Frederik Hendrikstraat. 

Maar de praktijk is anders: het gebeurt wel. Veel automobilisten rijden door over de trambaan, zo blijkt bij een observatie op woensdagmiddag. Zij lijken de nieuwe situatie niet te snappen of negeren het bord met de verplichte rijrichting naar de ingang van de parkeergarage. Andere bestuurders twijfelen en besluiten om te keren.

De nieuwe verkeerssituatie rond het Frederik Hendrikplantsoen. (Kaart gemeente Amsterdam)