Verkeer Frederik Hendrikplantsoen volledig op de schop

Omleidingen op het Frederik Hendrikplantsoen. In de toekomst wijzigt de verkeerssituatie ingrijpend. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Veel buurtbewoners hebben het al gemerkt: er zijn tijdelijke afsluitingen en omleidingen op het Frederik Hendrikplantsoen vanwege de bouw van de parkeergarage onder de Singelgracht. Uiteindelijk verandert de hele verkeerssituatie. De aanpassingen zijn nodig vanwege de in- en uitrit van de nieuwe garage.

Dit zijn de belangrijkste veranderingen als de parkeergarage naar verwachting in 2024 klaar is:

  • Autoverkeer vanaf de Nassaukade kan alleen nog het Frederik Hendrikplantsoen op om de inrit te bereiken. Doorrijden naar de Frederik Hendrikstraat is niet meer mogelijk.
  • Autoverkeer komend uit de garage kan alleen rechtsaf richting de Nassaukade. Het is niet mogelijk linksaf de Frederik Hendrikstraat in te gaan.
  • Het fietspad ter hoogte van de inrit wordt aangepast om de verkeerssituatie ‘overzichtelijker en veiliger te maken’, aldus de gemeente. Voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer verandert de route niet.
  • De gemeente keert de rijrichting om van de noordelijke route langs het plantsoen tussen de Lodewijk Tripstraat en de Nassaukade. Het is dan alleen nog mogelijk om vanuit de Lodewijk Tripstraat de Nassaukade te bereiken. De verkeerssituatie bij Fagelstraat wordt aangepast als problemen en overlast in het verkeer toenemen, aldus de gemeente.

Het dagelijks bestuur van stadsdeel West heeft hierover een verkeersbesluit genomen. Bezwaren indienen kan tot en met 12 oktober.

De nieuwe verkeerssituatie straks rond het Frederik Hendrikplantsoen. (Kaart gemeente Amsterdam)