Circulair afvalcollectief wint terrein in Westerpark

De Oscar-wagen op het Van Limburg Stirumplein.
Hoogstins2024

Weet je eigenlijk wat al die witte elektrische wagentjes op en rondom het Westergasterrein doen? Wij vertellen je het.

Op het Westergasterrein rijden al vier jaar witte elektrische wagentjes met aanhangwagens rond. Sinds deze zomer kun je ze op meer plekken tegenkomen. De karretjes rijden inmiddels ook in de Staatslieden- en Spaardammerbuurt én de wijk Houthaven. Dat de wagentjes er zijn, komt door de ondernemingsverenigingen van de verschillende buurten. Deze organisaties hebben Oscar Circulair (‘Oscar’) ingeschakeld om de genoemde gebieden in West afval-en emissievrij te maken. Door deze samenwerking zijn er zogenoemde ‘circulaire afvalcollectieven’ ontstaan.

Recycling
Binnen deze collectieven helpt Oscar ondernemers om zo min mogelijk afval te creëren, en dus zoveel mogelijk te scheiden. Elke dag rijdt Oscar met een elektrisch wagentje langs ondernemers om gescheiden afval- en grondstoffen op te halen, zoals glas, papier en metaalverpakkingen. Dit wordt onder anderen gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De afval- en grondstoffen gaan naar een centrale plek in de buurt (een ‘hub’) waar ze onder meer worden geperst en gebundeld om vervolgens naar verwerkers buiten Amsterdam te worden vervoerd. De verwerkers recyclen de afval- en grondstoffen tot nieuwe producten.

Voordelen
Volgens Oscar leveren de collectieven legio voordelen op: minder restafval, minder afval(bakken) op straat, geen rondslingerende containers, minder vervuilende vrachtwagens en dus schonere lucht, sociale werkplekken – noem maar op. Hoe meer ondernemingen er meedoen, hoe groter de impact.

97% van Westergas-ondernemers
Bij het collectief op het Westergasterrein is al 97% van de ondernemers aangesloten. “We doen er alles aan om ook die ene laatste ondernemer erbij te krijgen”, zegt Elizabeth Wemmenhove van Oscar. In de overige collectieven in West – Staatslieden- en Spaarndammerbuurt, Houthaven – is de organisatie pas net begonnen met de eerste tien deelnemers. “Het collectief werkt met een ingroeiperiode, want een groot deel van de ondernemers moet nog een lopend contract uitdienen. Streven in deze gebieden is om in de komende drie jaar ten minste 75% van alle ondernemers te laten aansluiten.”

Andere Amsterdamse buurten
In Amsterdam is Oscar ook actief in de buurt van het Olympisch Stadion en het Museumplein. De organisatie is verder present in diverse Rotterdamse wijken, waaronder Katendrecht en Kop van Zuid. Als het aan Oscar ligt worden álle steden afvalvrij.