De Groene Hoogte in Westerpark geeft kaarsvet een tweede leven

Foto: Aristide Weitenberg
Hoogstins2024

Duurzamer leven in 2022? Gooi dan geen restjes kaarsvet meer weg! Aristide Weitenberg van De Groene Hoogte in de Van Der Hoopstraat giet er nieuwe (recycle)kaarsen van. Woon je in de buurt, dan komt hij het kaarsvet graag ophalen.

We schreven pas hoe organisaties als MidWest en I can change the world with my two hands ervoor zorgen dat kerstbomen worden omgetoverd in compost. Maar dat is zeker niet het enige recycle-project in West. In Westerpark krijgen namelijk ook restjes kaarsvet een tweede leven. De initiatiefnemer: Aristide Weitenberg van De Groene Hoogte in Westerpark.

Weggooien is zonde
Aristide giet van restjes kaarsvet nieuwe (recycle)kaarsen. Via sociale media riep hij onlangs op om deze restanten niet langer meer weg te gooien. Als je in de buurt woont, komt hij het kaarsvet graag ophalen. “Weggooien is doodgewoon zonde. Bovendien vind ik het leuk om met de ontvangen kleurtjes wat moois te gieten.”

Kaarsen als verjaarscadeau
Volgens hem ligt het hergebruiken van kaarsvet eigenlijk erg voor de hand en heb je er weinig voor nodig. De recyclekaarsen maakt hij in eerste instantie voor zichzelf. “Omdat nieuwe kaarsen best duur zijn en omdat er vaak palmolie wordt gebruikt.” Ook geeft hij ze weg ‘als een soort relatiegeschenkje van mij als De Groene Hoogte’. Een enkele keer heeft hij ze als een kerstcadeautje voor iemand gemaakt. Sommige buurtbewoners geeft hij een kaarsje voor hun verjaardag.

Groen balkon
Artistide giet die kaarsen bij hem thuis in de Van der Hoopstraat. Op zijn balkon heeft hij verschillende (vooral eetbare) planten staan. Omdat zijn vrienden altijd verrast waren over de hoeveelheid groen die ze er aantroffen, ging hij zijn balkon voor de grap De Groene Hoogte noemen.

‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’
Later realiseerde hij zich dat de naam ook prima past bij zijn ‘groeiend bewustzijn ten aanzien van thema’s als energiegebruik, consumptie, recycling en voedselproductie.
“De huidige wereld zit eigenlijk bizar in elkaar en dit werkt deels verlammend. Het is allemaal zo groots, dat je er toch niets tegen begint. Maar de aloude slogan ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ biedt uitkomst, en dus draag ik op heel bescheiden wijze bij aan een wereld zoals die volgens mij zou kunnen of zelfs moeten worden.”

Wormen als huisdieren
Zo is hij betrokken bij groene projecten (Buurt Kunst Licht Route 2019/2020, Project W.U.R.M), kweekt hij zijn eigen kruiden en groenten en heeft hij aparte huisdieren: “De wormen die mijn groente- en fruitafval in vruchtbare compost omzetten, zijn inmiddels mijn huisdieren geworden.” Glas-in-hout kunst, een afvalscheidingskast, een kruidenspiraal. Ook dit zijn voorbeelden van zijn streven om op kleine schaal ecologisch verantwoord bezig te zijn. Kijk voor meer inspiratie op de site van De Groene Hoogte.

DeWestkrant