De ‘Bijenkorf’ van Westerpark krijgt Koffiebar Prut

In deze ruimte komt Koffiebar Prut. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Kringloop West aan de Tweede Hugo de Grootstraat is inmiddels uitgegroeid tot een warenhuis waar álles te koop is. Binnenkort komt er een koffiebar waar koffieprut op een podium staat. “We gaan het gebruiken voor groene projecten.”

Puntgave sneakers van Nike en Vans, torenhoge hakken voor het betere flirtwerk. Spierwitte blousjes waarmee je de show steelt bij elke sollicitatie. De collectie van
Kringloop West in Westerpark is om door een ringetje te halen. “Mensen kunnen alles bij ons brengen. Dat we zo’n goede collectie hebben, komt omdat we gewoon heel goed sorteren”, zegt Steven van Helsdingen.  

Magie
Vorig jaar opende hij een gloednieuwe kringloopwinkel in Westerpark. Net voor de opening vertelde hij ons zijn 
plannen voor de zaak waar hij tweedehandsspulletjes aan de man wilde brengen. Zijn ambities krijgen steeds meer vorm, zoals zijn wens om een eigen koffiebar te openen. Steven loopt naar een van de vier panden en spreidt zijn armen: “This is where the magic will happen.”

Vegan patisserie
In koffiebar Prut zal van alles te doen zijn. Er staat een pick-up, zodat je een plaat
uit de platenwinkel kunt beluisteren met een koptelefoon. Zin in een bordspel? Pak er eentje, er liggen er genoeg! Ook zullen er workshops worden gehouden, zoals ‘hoe word ik vegetariër?’ Bestel je koffie, dan mag je je eigen mok uitkiezen. Iets lekkers erbij is ook een optie; op het menu komt vegan patisserie.

Oesterzwammen kweken
Omdat Steven faliekant tegen verspilling is, gaat hij de koffieprut uit de bar gebruiken voor groene projecten. “Van koffieprut kun je een bodyscrub maken. Ook kun je er prima oesterzwammen in kweken. We zijn aan het kijken met welke bedrijven we zouden kunnen samenwerken. Maar het kan ook best dat we die oesterzwammen zelf gaan kweken in de tuin achter de winkel. We gaan de tuin opknappen om er echt iets leuks voor de buurt van te maken.” Hij wil de koffiebar zo snel mogelijk openen en hoopt dan ook snel personeel te vinden. Potentiële kandidaten kunnen zich bij hem aanmelden.

Lamp van Amsterdammertje
Hoewel een koffiebar de ‘shopbeleving’ helemaal áf zou maken, zijn er nu ook al ontelbare redenen om er eens langs te gaan. Kringloop West beslaat maar liefst vier panden en, allemachtig, wat is er véél; het lijkt de Bijenkorf wel. Serviesgoed (zelfs van Wedgwood), glaswerk, fietsen, strips, sportkleding, boeken, lokale kunst, sieraden, lampen, zoals een lamp van een Amsterdammertje én meubels. Niet alleen tweedehands items, maar ook meubels van De Opwaardeerkamer.

Werkruimtes
Deze meubelmaker, die tovert met resthout, zit in een van de werkruimten in de kelder. Steven vertelt dat ze ook al een stoffeerder hebben (By Lorenzi) en dat een naaiatelier eveneens welkom zou zijn. “ZZP’ers kunnen hier werken zonder huur te betalen. We vragen ze alleen om één dag per week in de winkel te staan.”

Tweede kans
De kelder blijkt megagroot te zijn. Ik loop langs de sorteerafdeling waar de spullen binnenkomen. Alles wordt schoongemaakt, gerepareerd en geprijsd voordat het naar de showroom gaat. Mooi om te zien dat zoveel spullen een tweede kans krijgen. Het zijn voorwerpen met een ziel. Dat kun je van de meeste spullen bij de Bijenkorf in het centrum niet zeggen. Kringloop West is een winkel om te koesteren.