Orteliusbuurt is een van de minst groene wijken van Nederland

Hoek Orteliuskade en Jan Evertsenstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024
Op 21 februari kwam het rapport ‘Stad van Steen?’ van milieuorganisatie Natuur & Milieu uit. Na onderzoek in 32 van de grootste gemeentes in Nederland concludeerde de organisatie dat gemeentes in de openbare ruimte veel te weinig ruimte voor groen maken.
Volgens Natuur & Milieu is een buurt versteend wanneer er minder dan 75 vierkante meter groen per woning beschikbaar is. Ook wordt erop gelet of er een aaneengesloten groengebied van minstens één hectare in de buurt is.
In Amsterdam is 74 procent van de buurten versteend. Van alle grote gemeenten in Nederland staat de stad daarmee op een derde plaats, achter Haarlem (83 procent) en het Westland (75 procent). Van de tien meest versteende buurten in het land, liggen er zeven in Amsterdam.
De drie meeste versteende buurten van de stad zijn de Van der Helstpleinbuurt, Concertgebouwbuurt en de Orteliusbuurt in West (0 tot 0,2 vierkante meter groen per woning). Deze drie buurten hebben geen aaneengesloten groengebied van minimaal één hectare.
Van de drie minst versteende buurten van de stad  liggen er twee in Nieuw-West: Oostoever Sloterplas en Riekerhaven  (419-465 vierkante groen per woning). Deze buurten hebben ook grote stukken groen (en vooral water) van ruim meer dan één hectare.
De top tien bestaat zonder uitzondering uit buurten die voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd zijn. Volgens de onderzoekers zijn echter ook nieuwbouwwijken lang niet altijd groen genoeg. Van de tien meest versteende nieuwbouwwijken in Nederland zitten er twee in West: Laan van Spartaan (24 vierkante meter groen per woning) en Houthavens West (49 vierkante meter groen per woning). Deze twee wijken hebben echter wel grote aaneengesloten groengebieden in de buurt.
DeWestkrant