Waarom Toko Bersama een bezoek waard is

Toko Bersama, nieuwe stijl. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Toko Bersama aan de Bilderdijkstraat is tijdens de lockdown in een nieuw jasje gestoken. Kom je er poolshoogte nemen, check dan meteen de belado van rundvlees. Volgens Patricia wordt dit Indonesische gerecht te vaak over het hoofd gezien.

De kookkunst van mijn Indische moeder zal ik nooit kunnen evenaren. Ze bereidde al haar gerechten met chirurgische precisie. Een van haar culinaire hoogstandjes was rendang. Zoals ik eerder schreef, stoofde ze het rundvlees totdat het mega mals was. Haar rendang was knetterheet en een beetje droog. Géén natte derrie zoals je die bij veel toko’s vindt.

Rendang
Tegenwoordig denkt iedere Jan(nie) Doedel dat ie rendang kan maken. Het vleesgerecht is mainstream geworden. Je vindt het in de supermarkt, in elke toko en op het menu van menig eetcafé. Het stoofvlees wordt op broodjes gelegd, in kroketten of bitterballen gestopt, dan wel op friet gelegd; rendang is multi-inzetbaar.

Sterstatus
Vorige week haalde ik bij Toko Bersama inOud-West weer eens belado van rundvlees. Terwijl ik dit thuis zat te eten, vroeg ik me af waarom dit rundvleesgerecht in Nederland niét de sterstatus heeft van rendang. Qua smaak hoeven de gerechten niet voor elkaar onder te doen. Bovendien kun je met beide gerechten, die allebei uit Padang (Sumatra) komen, evenveel kanten op. Het grote verschil is dat je het vlees voor de rendang moet stoven, terwijl je het vlees voor de belado moet bakken. Dat verschil in bereidingswijze komt terug in de textuur: rendang is mals, belado is knapperig.

Hete saus
De belado die ik regelmatig bij Toko Bersama haal, lijkt op die van mijn moeder. Bij beide versies is de buitenkant van het vlees iets krokant en de binnenkant iets zacht. Door de vele pepertjes is de saus flink heet. Het citroensap zorgt voor een fris accent. Het enige verschil: mijn moeder sneed het rundvlees in kleinere stukken dan de kok van Toko Bersama.

Geen franje
Net als rendang heeft dit gerecht weinig franje nodig. Combineer dit pittige vlees met rijst, atjar van komkommer en klaar ben je. Op een broodje doet dit vlees het minstens zo goed als rendang. Neem bij Toko Bersama maar eens de proef op de som (4,90 euro per broodje). Net als rendang zou je belado van rundvlees ook makkelijk in kroketten of bitterballen kunnen stoppen. Reken maar dat dit een lekker hete snack wordt!

Frietje belado?
Sinds een paar jaar is het normaal om rendang met friet te combineren. Een Hollandse uitvinding! Geen Indo of Indonesiër zou zelf de link tussen rendang en aardappel hebben gelegd. Het maffe is dat een frietje belado schaars is, terwijl dat nu juist wél voor de hand zou liggen. Als mijn moeder belado maakte, bakte ze rundvlees én stukjes aardappel. Dit recept had ze van mijn tante uit Manado (Sulawesi), eveneens een topkok. Ik kan je verzekeren dat de combinatie een voltreffer is. Bij mijn weten is er maar één zaak waar ze dat door hebben en waar een frietje belado op het menu staat: Anugerah in Rotterdam. Welk Amsterdams bedrijf volgt?

 

DeWestkrant