Waarom de plantenbakken in de Orteliusstraat weg moeten

Beeld: Stadsarchief/ Martin Albers
Hoogstins2024

Onlangs kregen de bewoners van de Orteliusbuurt een brief van Carolien de Heer, dagelijks bestuurder stadsdeel West. Ze legt hierin uit waarom de gemeente een aantal plantenbakken in straat laat verwijderen. Dat de gemeente dit van plan was, wisten de bewoners al. Maar volgens haar bleek uit hun reacties hierop dat de reden van de verwijdering niet goed was overgekomen.
Ze geeft aan dat het stadsdeel initiatieven van bewoners om de buurt groener te maken ondersteunt en altijd probeert hier goede afspraken over te maken. En schrijft dan: “Helaas is het maken van afspraken over extra groen in uw straat niet gelukt met de actie van Gardeners / Bloemenbureau Holland. Deze organisatie heeft besloten om een groenactie op te zetten zonder overleg met de gemeente. Dit betreuren we ten zeerste. In de straat staan nu bloembakken die niet voldoen aan de regels die de gemeente daarvoor heeft gesteld. Dit geldt zowel voor de uitstraling, de veiligheid als voor het onderhoud van de bakken. Er is daarom besloten om de Gardeners op te dragen de bakken te verwijderen.”
Om in te spelen op de behoefte aan groen van de bewoners, zullen er op donderdag 10 maart om 14 uur een gebiedsmakelaar en een beleidsmedewerker groen naar de straat komen. Zij zullen met de bewoners bespreken wat de mogelijkheden voor extra groen in de straat zijn en hoe ze dit bij de gemeente kunnen aanvragen.
Dat de bewoners behoefte hebben aan extra groen, sluit aan bij een recent rapport van Natuur & Milieu. Zoals we eerder schreven noemde deze milieuorganisatie de Orteliusbuurt een van de drie meest versteende buurten van Amsterdam.