Een theeceremonie in Pacific en andere theetips in West

Chinese theeceremonie: pin cha. Beeld: Pacific Amsterdam.
Hoogstins2024

In West kun je zwemmen in een zee van koffie, maar hoe zit het eigenlijk qua thee? Een impressie van het aanbod.

Van uiteenlopende (specialty) koffie mét cafeïne tot de beste decaf; in West hebben we het allemaal. Van 31 maart tot en met 2 april is het Amsterdam Coffee Festival op het Westergasterrein. Waarschijnlijk is het minder bekend dat op hetzelfde terrein op zondag 27 februari een theefeestje wordt gehouden: The Power of Pin Cha. In Nederland is thee toch een beetje het onopvallende zusje van koffie. En dat terwijl thee toch echt geen lullig drankje is.

Pacific Amsterdam
The Power of Pin Cha vindt van 14.00 tot 15.00 uur plaats bij Pacific Amsterdam aan de Polonceaukade. Voor dit event werkt dit restaurant samen met Moychay, ‘the first Tea Culture Club of the Netherlands’. Een van de theegidsen van deze club zal zondag een theeceremonie begeleiden (pin cha). Je leert meer over de Chinese theecultuur en hoe je het beste verschillende soorten thee kunt zetten.

Tea’s Delight
Voor uitleg over uiteenlopende theeën kon je sinds 2013 al naar Tea’s Delight, de zaak van Hong Tong Wu en zijn zus Yiemie in de Kinkerstraat. Ik schreef eerder al dat de twee net vinologen zijn, maar dan met thee in plaats van wijn. In hun serene zaak drink je thee uit kopjes van porselein en kun je theekeramiek kopen. Voor een theeceremonie of -workshop draaien ze ook hun hand niet om.

T’s
Sinds 2016 zit er ook een theebar in de Jan Evertsenstraat: T’s. De eigenaren van deze zaak in De Baarsjes hebben wortels in landen waar thee onderdeel is van de cultuur: Marokko en Pakistan. Ze trekken thee uit losse blaadjes en schenken de thee warm in (wijn)glazen en koud in kannetjes. Inmiddels hebben de mannen ook een filiaal in Abu Dhabi.

Bendito
Onlangs kwam ik bij Bendito in de Jan van Galenstraat in gesprek met medewerker Sam. Hij vertelde me over zijn geboorteland Iran: “Weet je trouwens dat we er vooral theedrinken? Ik doe dat ook. In Iran zijn we gek op kruiden. Elk kruid heeft zijn eigen kracht. Dáár, in die kast, vind je thee van mijn eigen theelijn.” Via deze lijn, die Yala Herbs heet, wil hij de wereld kennis laten maken met de duizendjaar oude, rijke Perzische theecultuur. Zijn theeën hebben verschillende functies. Zo kun je thee trekken om je immuunsysteem op te krikken. De thee van Yala Herbs is behalve bij Bendito ook bij Health Corner aan de Admiraal de Ruijterweg te koop.

Oficina
In de Jan van Galenstraat zit nog een theewaardig adres: Oficina. Deze canteen heeft een groot zwak voor Oolong- en andere theeën. De theekaart is dan ook behoorlijk uitgebreid. Ook staan er spannende iced teas op het menu, zoals Sparkling Matcha en Houjicha Latte. Houjicha is een Japanse groene thee die wordt geroosterd op hoge temperatuur.

Betjeman&Barton
Zoals we eerder schreven opent binnenkort in de Jan Evertsenstraat theewinkel Betjeman&Barton. Behalve meer dan tweehonderd soorten thee verkoopt de winkel straks delicatessen, servies en bestek. Naast het assortiment van klassieke thee, is het creëren van ‘unieke en uitgebalanceerde’ theeblends een van de specialiteiten van dit theemerk uit Parijs. Wat dat inhoudt? Nou, dit dus: “Aan de geparfumeerde theesoorten worden uitsluitend natuurlijke essences en aroma’s toegevoegd, waardoor de theesoorten nooit zoet smaken, maar juist naar thee met een zweem van datgene dat eraan is toegevoegd.”

DeWestkrant