Even een T-tje pakken

(Foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Sufian Alariachi en Nazish Saleem willen iedereen aan de thee krijgen. Sufian: “Geweldig toch, als mensen voortaan met elkaar afspreken om een theetje te doen in plaats van een koffietje?” De vrienden groeiden op in De Baarsjes en fantaseerden al jaren over een eigen tea bar. Op 3 april kwam die droom uit; T’s in de Jan Evertsenstraat was een feit. Ze trekken er thee uit losse blaadjes en schenken de thee ijskoud in kannetjes of warm in (wijn)glazen.

Hun liefde voor thee hangt samen met hun culturele achtergrond. Sufian heeft wortels in Marokko, Nazish in Pakistan. In die landen is theedrinken “een beleving”. Het bindt mensen en brengt gesprekken op gang. Natuurlijk staat er bij T’s Marokkaanse muntthee op de kaart. Nazish heeft chai op het menu gezet, de bekende kruidenthee met melk die in Pakistan en omstreken populair is. Als kind combineerde hij die thee altijd met een cake rusk, een lange, smalle koek waarmee je eindeloos in een drankje kunt soppen, zonder dat hij zacht wordt. Doe de test: bestel de rusk met kardemon, een zoete en scherpe specerij, en doop die in de Royal Cardamon Chai (vanaf 3,95 euro). Typisch een gevalletje dream team.

Minstens zo bijzonder is de thee die vernoemd is naar een straatje bij T’s: de Vespucci-thee, een blend van lapsang souchong, zoethout en rooibosthee. Een karaktervolle thee: rokerig, zwoel en krachtig tegelijk. Wie de thee thuis wil maken, kan de blaadjes bij T’s kopen. Ze zitten in een van de blikken van de tea wall. Op verzoek draaien de mannen elk blik voor je open, onthullen ze de historie van elke thee en leiden ze je naar de beste bite voor erbij. Naast rusks van De Wereldchef hebben ze chocoladetaart en quiche van Deli-caat en kokosmakronen van de Pieman. “Wie weet gaan we ook sushi bij groene thee serveren”, zegt Soufian. “Thee kun je net zoals wijn goed met eten combineren. Eet maar eens oude kaas bij zwarte thee. Lekker, joh. ”
http://www.tsteas.com