Een ode aan de buurtwinkel

De Prijshamer in de Jan Evertsenstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024


We schreeuwen moord en brand als er winkels verdwijnen ten koste van mega-winkels en online winkelen. Maar de consument is niet consequent. Want we willen wel die spreekwoordelijke boekwinkel of schoenenwinkel in de straat, maar dan moeten we er wel naartoe gaan, vindt Martine de Vente.  Dit artikel verscheen onlangs in de krant Kop & Pui met portretten van winkeliers van de Jan Evertsenstraat die kunstenaar Baukje Duin maakte en stukken over de toekomst van de winkelstraat.

‘Wil je dat Knutsel Frutsel blijft bestaan? Loop binnen. Kijk. Vraag. En koop hier!’ De eigenaresse van de speelgoedwinkel bij het Hoofddorpplein laat er geen twijfel over bestaan. Online shoppen is de doodsteek voor deze winkelier, die te boek staat als ‘Beste Speelgoedwinkel van Nederland’. De klant komt kijken, maar koopt niet. Die zoekt uit wat hij leuk vindt, en bestelt vervolgens online. En dat is niet goed voor de winkel, want die verliest omzet en moet op den duur het loodje leggen.
Dat willen we natuurlijk niet. We waarderen het namelijk altijd heel erg als er in een winkelstraat leuke winkels zijn. Als je vraagt naar wat mensen graag willen zien in een winkelstraat, dan hoor je al gauw dat ze graag een cadeauwinkel willen of een kledingwinkel (liefst vintage) en -o ja- als het kan ook graag nog een biologische groenteboer. En als we dan toch bezig zijn: kan er geen Hema komen? En een boekwinkel?

Verdriet 
Mensen worden altijd verdrietig als er winkels verdwijnen. In De Pijp gebeurt dat in een rap tempo. In korte tijd stopten er twee ijzerwarenwinkels. De buurt huilde, want waar moesten bewoners nu dan heen als ze aan het klussen waren en een schroefje nodig hadden? Maar van een paar piefjes en palletjes per dag kun je geen winkel runnen. Want voor de rest van de spullen gaan de klanten liever naar de Gamma. Als je wilt dat die goede ijzerwarenwinkel op de hoek blijft bestaan, voor het geval je -zoals ik laatst- een verloopstukje nodig hebt voor de kraan. Zo’n winkel als De Vijl bijvoorbeeld, waar de mannen meteen weten wat je bedoelt als je een foto op de telefoon laat zien van het euvel waarvoor je een oplossing zoekt. Koop er dan ook meteen je verf en kwasten, in plaats van met de auto naar de Gamma en Praxis te racen, omdat het daar misschien wel goedkoper maar niet per se beter is. Of ga hiervoor naar De Prijshamer, die heerlijke volgestouwde winkel met alles wat je maar nodig kunt hebben voor je huishouden. Daar kan geen bouwmarkt of Action tegenop.

Fietsenmaker
Hetzelfde geldt voor de andere winkel. Natuurlijk is zo’n Swapfiets handig. Maar dan weet je wel dat op den duur die aardige fietsenmaker op de hoek niet meer kan bestaan, omdat Swapfiets banden plakt en wielen vervangt. Maar wel onhandig als je op enig moment snelbinders nodig hebt, of als je zo’n Swapfiets toch niet zo fijn vindt rijden. Of geen fietspomp thuis hebt, maar wel altijd je band oppompt met de Jumbo die jouw lievelingsfietsenmaker buiten aan de ketting heeft staan.
En als er een schroefje uit je bril is gevallen, het heel fijn is dat ze bij Spannet & Co om de hoek die bril in een handomdraai hebben gemaakt en gepoetst. En dat je er nog een snoepje bij mag pakken. Natuurlijk zijn ze bij Ace & Tate en Polette ook heel lief en kunnen ze ook ogen meten. Maar ze gaan echt niet zoals de mannen van Spannet met onderdelen een bril uit hun onuitputtelijke voorraad jouw bril repareren, omdat jij zo stom was om erop te gaan staan. En als je dan klaarstaat met de pinpas, dan zeggen ze dat je die snel weer moet wegstoppen.

Zalando
Daar denk ik altijd aan als ik weer eens naar Zalando surf om een nieuwe Loïs spijkerbroek te bestellen, in plaats van bij Roos en Eef te kijken of die hem ook niet op voorraad hebben. Of wanneer ik bij kleertjes.com dat truitje wil bestellen dat ik eerder bij Adri van Knotsknetter heb zien hangen. Ga bij ze langs en koop daar. Zodat zij niet -zoals Knutsel Frutsel- de etalage hoeven dicht te plakken.
En dan hebben we het in de Jan Eef met al die leuke winkels ook nog eens heel erg goed. Want je kunt als Baarsjesbewoner om de hoek prima slagen voor een cadeautje en ondergoed en een koekenpan. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat de winkelstraat dan ook zo blijft, of liever beter. Want hoe meer leuke winkels, hoe meer keuze wij weer hebben. En wie weet komt dan ooit nog wel een Hema in de straat. Of een boekwinkel.

Mentaliteitsverandering
Maar ik ben de laatste die zou toegeven dat dit niet ingewikkeld is. Online bestellen is namelijk zó ontzettend makkelijk. Zeker als je op je scherm de hele dag allerlei leuks om te kopen voorbij ziet komen. Misschien is het dan tijd voor een mentaliteitsverandering. Dat je je slecht gaat voelen van een bestelling op Bol.com. Net zoals met de auto gaan, in plaats van op de fiets. Witbrood eten in plaats van volkoren. Of ondanks al je goede voornemens toch niet naar de sportschool gaan. Zodat je je van shoppen in eigen straat -los van dat het ook nog eens heel fijn is- het gevoel gaat krijgen ook nog iets goeds te doen.

DeWestkrant