’Chassékerk ook voor de buurt’

Hoogstins2024

De Chassékerk in De Baarsjes moet een internationale hotspot voor dans worden. ’’Met onze acht dansstudio’s zijn we nu het grootste danscentrum ter wereld’’, zegt ondernemer en ex-danser Lenny Balkissoon. Verder komen er een hotel en een café-restaurant. Balkissoon richt zich ook op de buurt. ’’Iedereen is hier welkom.’’

lenny balkissoon

Aan het hotel met 45 kamers naast de kerk wordt nog volop gewerkt. De buurt hoeft volgens Balkissoon niet bang te zijn voor overlast van de gasten. Hij mikt niet op rugzakkers. ’’Het wordt geen hostel, maar een boutique hotel.’’ Balkissoon verwacht een rustig publiek, en verder onder meer professionele dansers die hier voor korte of langere tijd verblijven en oefenen.

Het café-restaurant zal laagdrempelig en betaalbaar worden, aldus de ondernemer. ’’Dit gebouw moet mensen samenbrengen. Bij ons komen dansers uit de hele wereld, maar buurtbewoners zijn ook welkom.’’ Hij hoopt bijvoorbeeld dat ouders ’s ochtends een kop koffie komen drinken nadat zij hun kinderen naar de aangrenzende scholen Sint Jan en Meidoorn hebben gebracht.

De beoogde sluitingstijden zijn vervroegd in samenspraak met buurtbewoners, aldus Balkissoon. Op weekdagen gaat de horeca om middernacht dicht, op vrijdag en zaterdag om half twee. Het terras zal om tien uur worden gesloten.

Voor geluidshinder hoeft de buurt niet bevreesd te zijn, aldus Balkissoon. ’’Onze hotelgasten hebben er dan ook last van, en dat willen wij natuurlijk niet. Wij willen harmonie met de buurt. Mochten omwonenden toch last hebben van geluid, ga dan naar de balie en er wordt actie ondernomen.’’

chasse.front

De ondernemer heeft zich verbaasd over de opmerkingen onlangs van dagelijks bestuurder Fenna Ulichki van stadsdeel West. Zij verklaarde tijdens een vergadering van de bestuurscommissie dat Balkissoon nog steeds niet heeft overlegd met de buurt over een beperking van de sluitingstijden. Dat is volgens de ondernemer dus wel gebeurd, met bovengenoemde tijden als resultaat. Hij hoopt dat deze tijden worden overgenomen in de vergunning die het stadsdeel nog moet verlenen.

Balkissoon kocht in 2011 de Chassékerk en redde het gebouw van de sloop. Hij trok onlangs Marieke Stoffels aan als zakelijk leider. Met de opening van het hotel en het café-restaurant eind dit jaar hoopt hij het ingrijpende project af te ronden. In het complex bevindt zich ook een gymzaal, waar schoolkinderen uit de buurt kunnen gymmen. Ook zijn er plannen voor een gezondheidscentrum.

Balkissoon hoopt dat de schoolkinderen en buurtbewoners geïnspireerd raken door de dansers. ’’Ik wil mensen triggeren om meer te bewegen.’’ Chassé Dance Studios biedt bijna alle denkbare vormen van dans, van klassiek ballet tot hiphop, flamenco en kleuterdans.