Sjansen bij Barrica Wine & Foodbar

Oud-West, wijnbar, foodbar, Wilhelminastraat, Barrica
(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Als we rond zevenen bij Barrica Wine & Foodbar binnenlopen, wanen we ons even bij een studentenvereniging: mannen met bretels over gladgestreken overhemden, véél twenty-somethings. Maar opeens ontdekken we achter de Jort Kelder-look-a-likes in de bediening een mannetje van acht dat aan de bar patatas bravas eet. Hoe later het wordt, hoe meer buurtbewoners er binnenstromen. Barrica een besloten club? Zeker niet!

De eigenaren van Barrica, Erik Graave en zijn jongere broer Jochem, zijn bekend in de Helmersbuurt. Voordat ze op 16 november Barrica openden in de Wilhelminastraat, hadden ze in die straat al restaurant Dikke Graaf. Bij hun nieuwste zaak zit je op krukken aan een bar die geel licht geeft of aan lange houten tafels. Je bent omringd door stellages met flessen wijn en ‘baadt’ in kaarslicht. “Pas op voor die kaars achter je”, zegt een medewerker. “Het staat stom als je haar in de fik vliegt.”

Hij geeft het menu en gaat er dan pijlsnel vandoor. Het is druk. Het is vrijdagavond. Het is aanpoten geblazen. En dat doet het personeel met verve. Ik kijk op de kaart met Spaanse en Italiaanse hapjes/voorgerechten en laat Spaanse groene pepers (5 euro), gedroogde ham, inktvisjes, melanzane alla parmigiana en een Wagyu-hamburger aanrukken (12 euro). De gerechten zijn bedoeld om met elkaar te delen. Geen probleem bij de melanzane; de aubergineschotel is hartstikke machtig. De groente drijft in een zee van tomaat en flink wat kaas. De hamburger is een ander verhaal. Die kan ik in twee grote happen opeten. Dit hapje is voor mij en voor mij alléén.

Voor erbij zijn er wijnen van 4,50 tot 10 euro per glas. De namen daarvan staan op flessen in magnum-formaat. Om me heen draaien mensen de flessen voortdurend om op zoek naar het ideale glas. De aandacht voor het foodmenu valt er bij in het niet. Nu begrijp ik waarom veel vrouwen hier zo fraai in hun spijkerbroek zitten. Mijn tafelgenoot knikt, dit was hem ook al opgevallen. Terwijl hij kijkt naar een brunette met een tijgerbontjasje om haar schouders zegt hij: “Eten is hier bijzaak. In deze tent draait het om versieren en versierd worden.”
https://www.facebook.com/barricaamsterdam/?fref=ts

DeWestkrant