Horeca vraagt huurkorting om coronacrisis te overleven

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Door het verlengen van de coronamaatregelen komen veel ondernemers en winkeliers verder in de knel. Vastgoedeigenaren moeten de huur opschorten of een huurkorting geven, zo bepleit de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De Hema vreest voor het voortbestaan en heeft aan verhuurders meegedeeld dat het nog maar de helft gaat betalen, meldt het Financieele Dagblad. 

De horecasluiting en andere maatregelen blijven van kracht tot zeker 28 april. Het kabinet heeft dit dinsdag besloten om de coronacrisis te beteugelen. De overheid heeft allerlei steunmaatregelen opgetuigd, maar voor veel ondernemers en winkeliers is de situatie penibel. Vaste lasten als de huur tikken door, terwijl er niet- of nauwelijks inkomsten zijn. 

Afhalen

Met (nieuwe) afhaal- en bezorgmogelijkheden proberen horecazaken zo goed en kwaad als het kan nog wat omzet te behalen. De Westkrant zette de initiatieven in West al eerder op een rij. Ook zijn er restaurants en cafés die hun klanten vragen om nu een voucher of waardebon te kopen. Of om een donatie. Sommige zaken verkopen hun wijnvoorraad om toch nog wat euro’s binnen te krijgen.

Heineken

KHN prijst Heineken als goed voorbeeld. De bierbrouwer biedt horecazaken vijftig procent korting op de huur en uitstel van de rest, aldus de organisatie.

DeWestkrant