Gemeente wil ‘coronaterrassen’ toch beperken

Het terras van Karavaan op het Kwakersplein in 2021. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De gemeente wil de regeling voor de zogenaamde coronaterrassen toch beëindigen. Horeca-ondernemers moeten na 31 oktober weer een vergunning aanvragen als ze een uitgebreid terras willen.
Bij het uitbreken van de pandemie in 2020 mochten ondernemers hun terrassen uitbreiden om zo toch omzet binnen te kunnen halen. Terrassen werden flink uitgebreid en ontstonden op stoepen en op het water. De regeling is daarna nog vier keer verlengd.
Maar nu het in de stad weer net bijna zo druk is met toeristen als voorheen, gaat de regeling op de schop. “Nu de coronapandemie, hoewel nog aanwezig, minder ingrijpende gevolgen heeft in de samenleving én de stad weer bijna net zo intensief wordt gebruikt als voorheen, dienen de belangenafwegingen ten aanzien van eventuele terrasuitbreidingen zorgvuldiger en integraler te worden gemaakt,”, zo schrijft de burgemeester.
De huidige regeling geldt tot 31 oktober 2022 en zal niet verlengd worden. In plaats daarvan moeten ondernemers straks weer een aanvraag doen voor een exploitatievergunning. De stadsdelen nemen het initiatief voor de regelingen waarbinnen dit gaat gebeuren. In de stadsdeelcommissie van West zijn hier al vragen over gesteld. Stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki verwacht deze over enkele weken te beantwoorden.