Geen terras voor de Meneer De Wit Heeft Honger in Witte de Withstraat

Simo Bouabgha van Meneer De Wit Heeft Honger op de plek waar hij graag een terras heeft. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Grote teleurstelling voor eigenaar Simo Bouabgha van Meneer De Wit Heeft Honger in De Baarsjes. Na jarenlang overleg met de gemeente verwachtte hij een terras voor zijn restaurant in de Witte de Withstraat neer te kunnen zetten, maar dat mag niet. De omgevingsvergunning is geweigerd. Hij ziet ondertussen op veel plekken horecazaken die flinke terrassen mogen neerzetten nu het winterseizoen voorbij is.  

De Witte de Withstraat heeft een nieuwe inrichting gekregen bij het restaurant aan de kant van de Postjesweg. De rijbaan is versmald vooral om ervoor te zorgen dat automobilisten minder hard rijden. Er zijn extra plekken voor groen gekomen en ook is een nieuw stuk stoep aangelegd tussen het fietspad en de rijbaan. Volgens Simo is dat gebeurd met het idee om daar een terras te maken. “Het klimaat verandert. Bij warm weer willen gasten buiten zitten.”

Ligging veranderd
Simo verwachtte dat een terras mogelijk zou zijn, want hij heeft naar eigen zeggen jarenlang met de gemeente vergaderd over de herinrichting van de straat. Ook zijn er tekeningen met een terras erop, zegt hij. Maar zijn aanvraag werd afgewezen. Het beoogde terras ligt niet precies voor zijn gevel, is een van de argumenten. Maar de nieuwe terrasruimte zou wel voor zijn gevel worden aangelegd, aldus Simo. “De ligging is later door de gemeente zelf veranderd.”

Fietspad oversteken
Een ander argument voor de afwijzing zijn onveilige situaties bij het oversteken van het fietspad tussen het restaurant en het beoogde terras. Simo ziet op veel plekken in de stad dit soort situaties. Hij verwacht het allemaal in goede banen te kunnen leiden zonder dat gevaarlijke situaties ontstaan. 

Geluidsoverlast?
De gemeente wijst verder op mogelijke geluidsoverlast voor omwonenden. “Dit is een restaurant met een gemiddeld wat ouder en rustiger publiek”, zegt Simo. “Ik verwacht niet dat zij overlast veroorzaken. En als er toch klachten zijn, dan zal ik daar meteen wat aan doen.” Hij heeft bezwaar aangetekend tegen de afwijzing, maar ook dat is afgewezen. 

Hoge kosten
Naar de rechter stappen is nog mogelijk, maar hij twijfelt vanwege de hoge kosten. De omzet van een terras is volgens hem hard nodig om als horecabedrijf te overleven na de moeilijke coronajaren. Eerder had hij een tijdelijk ‘coronaterras’ aan de achterzijde, maar dat is niet meer toegestaan.

Steunbetuigingen
Om aandacht te vragen voor de kwestie zette Simo een filmpje op sociale media, waarin hij de vraag stelt: “Snappen jullie het nog? Ik niet.” Op Instagram is het filmpje bijna 20.000 keer bekeken en hij kreeg veel steunbetuigingen. Veel buurtbewoners verwelkomen volgens Simo juist een terras. Sommigen melden dat zij een petitie willen beginnen, anderen opperen dat zij straks gewoon op het terras gaan zitten, of dat nou mag of niet. 

Zelf blijft Simo toch hopen op een vergunning. “Natuurlijk zijn we bereid om het terras zo aan te passen dat de gemeente ook tevreden is en het een veilige, werkbare en vooral hele gezellige, groene plek wordt in West.”