Bar Kosta wordt dé zuipstek van Oud-West

(foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Bij de vervanger van café Ter Brugge kun je eten bestellen. Maar om niet teleurgesteld te worden, kun je beter je culinaire verwachtingen temperen.

De verbouwing van café Ter Brugge bij de Overtoomse Sluis tot Bar Kosta leek eeuwig te duren. Maar op 5 april konden de drilboren in de kast, gingen de deuren open en stonden de banken klaar op misschien wel het beste terras van Oud-West. In het eerste zonovergoten lenteweekend van dit jaar zit zo’n beetje de hele buurt bij Bar Kosta: kersverse ouders, singles van rond de dertig – vlot, maar stiekem ‘yup’. Veel mooie meisjes ook. Al denkt mijn vriend dat hij dubbelziet. “Wat lijken ze hier op elkaar.” 

Krodelletjes
Je kunt hier van ontbijt tot diner terecht. Op de kaart ‘de gebruikelijke hipsters’: wentelteefjes, een quinoa bowl, bieterballen en parmesan fries. Natuurlijk zijn er ook veganistische gerechten, zoals vega pulled pork van jackfruit, een loeigrote vrucht met een stekelige schil en zoet vruchtvlees. Mijn snack-lust slaat op tilt als ik ‘krodelletjes’ zie staan, kroketjes met stukjes frikandel (7,50 euro). De chicken masalamet flatbread lijkt me ook wel wat. Wat vitamines erbij in de vorm van een bowl met aubergine, geroosterde paprika en boerenkool (9,50 euro) en klaar is onze rare, nogal schizofrene bestelling.

Dipsaus
Gezien de drukte rekenen we op lange wachttijden. Maar de medewerkers slaan zich er dapper en vriendelijk doorheen. Rap krijgen we onze buit. De krodelletjes komen druipend van het vet op tafel. Je proeft frikandel dwars door de romige ragout heen, maar om de stukjes ervan te zien heb je een loep nodig. Jammer, die calorieën had ik beter kunnen besteden. Het flatbread bij de Indiase kip is ook vrij nat van iets vettigs. Overdosis olijfolie? Even soppen in de saus van de kip masala en je merkt het niet meer. Wel balen dat deze ‘dipsaus’ zo vlak van smaak is dat die uit een potje Chicken Tonight lijkt te komen. Vergeleken bij de rest is de bowl met aubergine een verademing: healthy, verfrissend – je kent het wel.

Zuipplek
Als je je culinaire verwachting tempert, is het hier overigens wél te doen. Een van de eigenaren, Bernard Walgemoed van restaurant Marathonweg in Zuid, beschreef zijn nieuwe zaak eerder in De Westkrant als ‘een borreltent’. Een accurate omschrijving: de drankkaart is even lang als de concertlijst van Paradiso. Tel daarbij op dat de zon op het terras van Bar Kosta feller en langer lijkt te schijnen dan waar dan ook in West, en de kans is groot dat de bar deze zomer dé zuipstek van de Costa Overtoom wordt.
https://www.facebook.com/barkosta/