12 X Borrelhappen om af te halen of te eten op het terras

Borrelen bij Zürich
Hoogstins2024

Terwijl Patricia op het terras van Piet de Gruyter ‘de perfecte calamares’ at, vroeg ze zich af waar in West ze nog meer tophappen zou kunnen halen. Haar favoriete adressen vind je hier.

1. Abbey, Admiraal de Ruijterweg (BoLo)
Zoals ik eerder schreef, ‘kent gezelligheid hier geen tijd en schuift de hele buurt er aan’. Via een succesvolle crowdfundingsactie heeft eigenaar Roy inmiddels flink wat euro’s binnengehaald om bij Abbey ‘een superterras in een groene oase’ te maken. Qua happen zit je daar ook op rozen. Ga maar na: kimchi-kroketten met pittige mayo, langzaam gegaarde spareribs met lente-ui salsa en pindacrunch, verse calamares van de grill.

2. Bar Centraal, Ten Katestaat (Oud-West)
Deze bar, die bekend staat om zijn natuurwijnen, vindt zichzelf steeds opnieuw uit en ontpopte zich een tijdje terug tot Bar China; de Koreaanse kip die ik er bestelde, bleek er eentje te zijn om over naar huis te schrijven. De happen die nu op het terrasmenu staan, mogen er ook zijn: kroketten met kabeljauw en coquilles, burrata met gepekelde wortel en mandarijn, gefrituurde tortilla van kikkererwt en aardappel met zwarte knoflook.

3. Bar Kantoor, Haarlemmerweg (Westerpark)
Weer of geen weer, mijn ‘overburen’ bleven buffelen in hun kraam voor het prachtige pand in het Westerpark.  Nu kun je er pontificaal zitten op het terras met panoramazicht op de actie in het park. Dat je je tafel kunt laten ‘beleggen’ met oesters, kaaskroketjes, brood met hummus en baba ganoush, vegan bitterballen en een hotdog van hert, chilimayonaise en rode kool, maakt een borrel bij deze zaak vol ‘oplettende en oprecht vriendelijke medewerkers’ helemaal een feest.

4. Bar Kosta, Derde Kostverlorenkade (Oud-West)
Bij ‘dé zuipstek van Oud-West’ staan flink wat happen op de kaart. Bitterballen in drie versies staan er tussen Vietnamese loempia’s en Kosta fried chicken met chipotle-aioli. Vegetariërs gaan vast uit hun dak van de plank met falafel, halloumi, aubergine, zongedroogde tomaten, medjoul-dadels, gerookte amandelen, knoflookyoghurt en brood.

5. Edel, Postjesweg (De Baarsjes)
Ik droom nog geregeld van het goddelijke kippetje dat ik hier ooit at. Terwijl sterrenkok Dennis Huwaë de kaart inmiddels al tig keer heeft veranderd en er ook qua borrelhappen flink wat nieuws te scoren valt; van een gestoomd broodje met pittige kabeljauw en een Japanse pizza met tomaat, feta en jalopeño tot rendangbitterballlen, disco friet en Thaise krabkroketjes.

6. Gary Loen, Moermanskade (Westerpark)
In de keuken van dit drijvende restaurant in Houthaven staat een genie te koken: Gary Loen. Zijn signature dish, oeuf en cococotte rendang, moet je eens geproefd hebben. Maar als je vandaag enkel voor een hapje gaat, kies dan voor zijn Indische maiskoekjes of rendangkroket met sashimi. Doe eens gek en gooi er gelijk een lemper, pasteitje of andere klassieke Indische snack achteraan.

7. Kien, Witte de Withplein (De Baarsjes)
Achter deze ‘laagdrempelige zaak met goed eten’ zitten mannen met blinkende horeca-cv’s die supergedreven zijn. Op het loeigrote terras kun je de een na de andere fijne borrelhap achterover slaan, zoals bitterballen met draadjesvlees, gevulde eieren, krokante kip met unagi mayo en pastrami met een pittige paprikadip.

8. Mossel & Gin, Gosschalklaan (Westerpark)
Geliefd adres voor liefhebbers van gin en seafood. Mix garnalenbitterballen met kreeftkroketjes en laat oesters aanrukken! Knetterverse kibbeling is ook een optie, net als een visplateau.

9. No Man’s Art Gallery & De Bar, Bos en Lommerweg (BoLo)
Deze bar met galerie bestaat pas sinds 2018, maar heeft inmiddels flink wat harten veroverd. Het eten in deze ‘zaak als geen ander’ is dan ook uitstekend, zowel de maaltijden als de happen. Kies maar uit: gestoomde broodjes met buikspek of kimchi, gefrituurde olijven met feta en jalopeño, bloemkoolroosjes met za’atar, amandelen en een sumac-tahinidip en/of Oma Bob’s bitterballen.

10. Piet de Gruyter, Van Limburg Stirumplein (Westerpark)
De ‘lieveling van de Staatsliedenbuurt’ verleidt met een terras van wereldklasse om uren te blijven hangen (persoonlijk kan ik niet wachten totdat dit weer kan). Terwijl de hele buurt langsloopt, kun je er smullen van mini-frikandellen, chicken wings met chilisaus, sardines in pittige olie met brood en/of loaded nachos. Mijn favoriet:de perfecte calamares met aoli en citroen. Ai, ai, ai, dat dunne krokant korstje en de malse pijlinktvis binnenin. Dát smaakt naar veel meer dan slechts één portie.

11. Ramona, De Clercqstraat (Oud-West)
Volgens de eigenaren is Ramona ‘een stoere horeca-tante’. Bij deze ‘chick’ is het goed borrelen. Noem het en je kunt het bij je borrel laten aanrukken: frites uit Zuyd, zuurdesempizza’s, gehaktballen of gorgonzola en peer, loempia’s van de Albert Cuyp.

12. Zürich, Mercatorplein (De Baarsjes)
Deze zaak heeft een speciale plek in mijn hart. Een jaar voordat mijn moeder overleed, zat ik er met haar op het terras. We aten bitterballen en genoten van de reuring op het plein. Nog steeds kom ik er graag: de locatie, de service en de happen. Een selectie: dumplings met paddenstoel, Koreaanse gefrituurde kip, BBQ-spareribs, risottoballetjes met tomaat en mozarella.

Nu je hier toch bent… willen we je iets vragen. Steeds meer mensen lezen De Westkrant en dat waarderen wij enorm. De Westkrant is gratis, maar journalistiek kost tijd, moeite en geld. Door jouw donatie kunnen wij ons werk blijven doen en iedere dag nieuws brengen uit Amsterdam-West.

Voor minimaal € 5,- kun je ons steunen, en dat is zo gebeurd.

Klik hier om te doneren Word supporter

DeWestkrant