Bakkerij en wijnwinkel moet tafeltjes weghalen na dreiging boete

De zitbank bij Levain et Le Vin in Oud-West mag blijven, maar de tafeltjes moesten weg. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een paar tafeltjes had Levain et Le Vin in de J. P. Heijestraat al jaren buiten staan. Klanten van de zuurdesembakkerij en winkel in natuurwijn konden daar koffie drinken. Maar dat is niet toegestaan, zo maakten handhavers onlangs duidelijk. 

Levain et Le Vin heeft de tafeltjes weggehaald om een boete te voorkomen. Onder protest. De gemeente zou kleine bedrijven waar hard wordt gewerkt moeten steunen in plaats van tegenwerken, zo schreef de winkel op Instagram. Met veel bijval van klanten, die kwalificaties gebruiken als ‘belachelijk’ en ‘kinderachtig’.

Ook de VVD in West stelde dat de gemeente lokale ondernemers zou moeten steunen in plaats van ‘pesten’. Commissielid Wendeline van Seventer vroeg stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki dinsdagavond om opheldering.

Levain et Le Vin is geen horecabedrijf en een terras is niet is toegestaan, zei Ulichki. “Het is een bakkerij en wijnwinkel. Dat betekent dat er andere regels gelden.” De tafeltjes toch toestaan betekent willekeur en concurrentievervalsing voor de horeca, zo stelde Ulichki.  

De suggestie dat handhavers zouden ‘pesten’ sprak ze met klem tegen. Ulichki: “Onze handhavers pesten niet. Als ze een overtreding vinden, gaan ze handhaven.” De bank voor de gevel van Levain et Le Vin mag overigens wel blijven staan.