In het drijvende restaurant van ‘Master Chef’ Gary Loen is genialiteit troef

(beeld: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Sinds een verhuizing naar 200 meter verderop kookt Gary Loen in een drijvend restaurant. Patricia ging er dineren en werd van iedere gang ‘hysterisch blij’.

Vorig jaar lunchten we er met een voltreffer: een broodje rendang, spinazie en seroendeng. Ook de Indische hotdog met rookworst, spitskool en gebakken ui stemde ons 200 procent gelukkig. Ik ging van de lunch zó uit mijn dak, dat ik me afvroeg wat er zou gebeuren als ik hier zou dineren. Voor het antwoord op deze prangende vraag lopen we naar de nieuwe locatie van restaurant Gary Loen.

Gault Millau
Sinds januari zit de zaak aan Moermanskade in Houthaven in plaats van aan de Danzigerbocht. Het restaurant valt nu meer op dan voorheen, terwijl de verhuizing slechts 200 meter was. Maar Gary, een Brabo met Javaanse roots, kookt nu dus mooi wel óp het water en runt met echtgenoot Henck een uniek drijvend restaurant met fors terras. Nog steeds jongleert Gary in de keuken met Indonesische en Franse smaken. Nieuw is dat het restaurant inmiddels is ontdekt door Gault Milau en gekroond is tot ‘lievelingsadres’.

Amuse van confit de canard
Dat Gary van oorsprong bloemist is, zie je zodra je de deur opent. Binnen staan vazen met zorgvuldig geschikte orchideeën en andere exotische bloemen. Bloesemtakken her en der, beeldjes, foto’s en schilderijen in overvloed.  “We hebben het ingericht zoals bij ons thuis”, zegt Henck. Voordat we met onze ogen hebben kunnen knipperen, staan onze drankjes op tafel en dippen we versgebakken kroepoek in perfecte pindasaus en happen we in een van mijn favoriete snacks: perkedel jagung, maiskoekjes. Fijne starter dit, en dóór – ik heb er zin in. Als we net onze lippen hebben afgelikt, komt de amuse: confit de canard met een variant op de Indonesische fruitsalade roedjak. Je raadt het vast al: ook dit eendje gaat erin als koek. Een gerecht als een rollercoaster: zoete, frisse en ‘hartige’ smaken wisselen elkaar af. En dan zijn we dus nog niet eens aan het menu begonnen.

Crème brûlée op z’n Gary’s
Je kunt kiezen tussen drie, vier of vijf gangen. Wij gaan voor het driegangenmenu (35 euro per persoon). Als eerste gang krijgen we een stuk makreel met een fijn knapperig velletje en ragfijn gesneden prei en gember bovenop. De misosaus waarin de vis dobbert, heeft de kleur van karamel en is minstens zo bekoorlijk en – letterlijk en figuurlijk – tongstrelend. Als dessert is er de Franse klassieker crème brûlée, maar dan op z’n Gary’s: onder de gekarameliseerde laag suiker zit een lobbige roompudding met gember en citroengras. Tussen deze twee culinaire hoogstandjes presenteert Gary zijn meesterwerk: een brioche gevuld met rendang.

Rendang met extra shotje smeuïgheid
Vanaf 9.00 uur ’s ochtends heeft deze rundvleesschotel al staan sudderen. Het resultaat mag er zijn: boterzacht, fris-pittig gekruid kwaliteitsvlees, inclusief kokossmaak. Je bereikt de rendang als je het kapje van de brioche haalt. Zodra je dat doet, stuit je op een halfzacht ei. Even prikken en dan sijpelt het eigeel door het vlees. Geniaal, bijna sensueel, zo’n extra shotje smeuïgheid. Hoe verzin je zoiets en, hoe zet je zoiets in elkaar? Als Gary langskomt om te vragen hoe het smaakt, reageren we weer hysterisch blij. We zijn de fanatiekste ja-knikkers van Houthaven en omstreken. Dineren bij Gary is ‘da bomb’.

Masterchef Holland
Henck begrijpt ons enthousiasme goed. “Het is ook een geweldig gerecht. Wist je dat Gary zichzelf heeft opgeleid? Hij is op eigen kracht zo ver gekomen.” De man die hier de sterren van de hemel staat te koken, is ‘stiekem’ een ster. Hij won in 2015 de Nederlandse variant van kookwedstrijd MasterChef en in 2018 de kookwedstrijd The Taste Germany. Túúrlijk, Gary is het culinaire brein. Maar zonder de vriendelijkheid en humor van gastheer Henck was het restaurant niet geworden wat het nu is: de warmste, fijnste en lekkerste plek van heel Houthaven (waar je op woensdag en vrijdag ook nog eens kunt lunchen).
https://www.facebook.com/restaurantgaryloen/