No Man’s Art Gallery & de Bar heeft hét

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Kunst aan de muur, op de grond en op je bord. De nieuwkomer in BoLo is een zaak als geen andere.

Nu No Man’s Art Gallery & de Bar is geland op de Bos en Lommerweg is er een heuse foodstrip ontstaan. Hotspot Samen zit op nummer 72, sandwichtent Bread Pit op nummer 80. De nieuwkomer bestrijkt de nummers 88 en 90. De twee eigenaressen bieden er veel meer dan eten alleen. Cocktail Mr. Rose bijvoorbeeld, een drankje waarin gedroogde rozen uit Iran zijn verwerkt. Verspreid over verschillende verdiepingen en ruimten is er Nederlandse en Iraanse kunst; naar de foto van de pitbull die ijs eet, blijf je kijken.

Omgekeerde verentooi
“De exposities wisselen per maand”, vertelt mede-eigenares Emmelie Koster. “De kunstenaars kunnen zelf aangeven waar hun kunst het best uitkomt. Het kan dan zomaar zijn dat we de complete inrichting omgooien, zodat bijvoorbeeld het eetgedeelte op een heel andere plaats komt.” Zij en haar partner Lih-Lan Wong organiseerden onder de naam No Man’s Art Gallery pop-up galleries over de hele wereld om zo startende kunstenaars een kans te geven hun werk te presenteren. Sinds 4 september hebben ze in BoLo een vast honk waar ze kunstenaars ruim baan geven in een gigantische ruimte vol kleur, verborgen hoekjes en geinige details – kijk omhoog, check die omgekeerde ‘verentooi’ waar licht uitstroomt.

Betere ‘sopwerk’
Qua eten laten ze ook niets aan het toeval over. Omdat chef-kok Andrea Labasova wil uitvogelen wat klanten het allerlekkerst vinden, wisselt ze de gerechten op de kaart geregeld. Emmelie denkt dat de pannenkoek met yoghurt en gekarameliseerde banaan een lunch-bestseller wordt. Over mijn bestelling, roerei met kastanjechampignons (6 euro), ben ik ook erg te spreken: ragfijn gehakte kruiden bovenop sappige eieren. Ai, ai, ai, die smeken om het betere ‘sopwerk’. Lekker erop los dippen met stukjes geroosterd brood. Zó lekker kan ei dus zijn.

Gefrituurde inktsviskrulletjes
Voor de borrel rollen er gefrituurde inktviskrulletjes met koriandermayo uit de keuken of een papadum met raita. Voor daarna staan diverse multiculturele schotels ‘opgelijnd’: heekfilet met Aziatische groenten (vanaf 8 euro), buikspek met auberginepurée, krieltjes met malse prei en misocrème. Allemaal te krijgen in een grote en kleine variant. En dan die leuke bijgerechten. Wie heeft er nou geen trek in bloemkoolroosjes uit de oven met Indiase mayo? Deze zaak heeft alles in zich om de ster van BoLo te worden.