Bibliotheek (naast de boekhandel) open op Bolo-weg

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Officieel is de nieuwe bibliotheek aan de Bos en Lommerweg nog niet open, maar nu al durft teamleider Jeaan Bodaan te zeggen dat de verhuizing van het Bos en Lommerplein naar de winkelstraat -naast De Nieuwe Boekhandel- een goede zet is geweest. “We waren daar een beetje onzichtbaar, op de eerste etage en met de ingang achter de marktkramen.”

Nu al is het drukker dan gebruikelijk op een woensdagochtend in het pand waar eerst een matrassenzaak zat gehuisvest. Laptopwerkers hebben de nieuwe bibliotheek al ontdekt. Het blijkt een prima werkplek voor wie geen zin heeft in de zoveelste koffietent. Je kunt aan de leestafel de stekker van de lader inpluggen en koffie is er in de automaat.

Ook handig, voor jonge ouders: in de kinderboekenhoek staat een box. Een peutermeisje is op haar gemak boekjes aan het uitzoeken. Haar moeder vindt de nieuwe bieb een verbetering, omdat ze nu ook voor zichzelf boeken kan uitzoeken. De voormalige Bolo-bieb had voornamelijk jeugdboeken, nu richt hij zich tevens op volwassenenliteratuur. Bovendien vind je er er romans in het Turks en Arabisch. “We vinden dat we dat moeten aanbieden in deze buurt”, zegt Bodaan.

Toch is de collectie kleiner dan die in de bibliotheek aan het Bos en Lommerplein. “We hebben gekeken naar wat goed loopt en dat behouden.” Vooral ging het mes in de collectie de jeugd non-fictie boeken, de zogenaamde werkstukboeken. “Veel informatie vinden kinderen vooral op het internet.”

Dat de nieuwe bieb naast De Nieuwe Boekhandel zit, is niet heel toevallig. Ze zien elkaar niet als concurrenten. Jeaan Bodaan; “We gaan elkaar juist versterken.” Hoe de samenwerking vorm gaat krijgen, gaan de twee instituten nog bekijken. Te denken valt aan het samen uitnodigen van bekende schrijvers.

De nieuwe bibliotheek opent op zaterdag 18 juni officieel om 14:00 uur met muziek en verhalen voor klein en groot. Bos en Lommerweg 233-235.

DeWestkrant