Sloterdijk bloeit

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Eerst was het een asfaltjungle met bushaltes. Nu staat het Orlyplein bij Sloterdijk in volle bloei, met onder andere gele lelies. De afgelopen twee jaar zijn er 50.000 vaste planten en 35.000 bloembollen geplant en werd het gebied rond het station een groene oase.

Sloterdijk wordt meer en meer een plek om te verblijven, in plaats van een plek om zo snel mogelijk vandaan te vertrekken. Hier is het goed toeven voor treinreizigers, bezoekers en straks ook bewoners. Want behalve een plek waar vanwege de vele hotels veel toeristen komen, wordt Sloterdijk straks ook een woongebied. In 2020 moeten er tweeduizend woningen staan.

Die vergroening is ook de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap niet ontgaan. Het plein ontving van deze club de Gouden Zwaluw, een prijs voor het bevorderen van natuur in stedelijke gebieden. Dit vanwege ‘het vrij denken en dromen dat beton en asfalt vervangen kan worden door bloemenpracht en bomen’. Andere prijswinnaars waren de IJsvogelwerkgroep in Amsterdam-Noord en een bijenproject in Schiedam.