Studenten niet welkom in kantoorpand

Donker Curtiusstraat met in het lichte pand de toekomstige studentenwoningen (foto Martine de Vente)
Hoogstins2024

Bewoners rond het kantoorpand in de Donker Curtiusstraat en Van Hallstraat in Westerpark zijn tegen de plannen om hier studentenwoningen van te maken. “Het is een populair bedrijfspand, waar geen sprake is van leegstand”, zegt Astrid Beenhakker die vanavond namens omwonenden inspreekt in de Bestuurscommissie West. Er zijn diverse ondernemers, die nu in het kantoorpand uit 1961 werken, die hebben aangegeven ook helemaal niet weg te willen.

Volgens Margriet van Eikema Hommes, ook inspreker, verkeert het gebouw in zeer slechte staat van onderhoud. Volgens haar vallen er regelmatig brokken beton van de gevel. “Een gevaarlijke situatie.” Zij -en met hen nog meer bewoners- zouden liever zien dat De Key het gebouw opknapt en het de functie als onderdak voor -veelal creatieve- ondernemers blijft houden. “Als het gebouw mooi is opgeknapt zijn zij ook bereid meer huur te betalen”, weet Van Eikema.

De Key wil in het pand 178 studentenwoningen bouwen en op de begane grond komen bedrijven met een ambachtelijk karakter. Het binnenterrein krijgt volgens de site van de gemeente een gezamenlijke invulling voor ondernemers en bewoners. Ook komt er een fietsenstalling. Het project, DC Van Hall geheten, zou volgens de plannen in 2020 klaar moeten zijn.

Bewoners aan de overkant vrezen door de komst van de 178 studenten met name geluidsoverlast. Ze denken dat er nog meer lawaai komt als studenten in de aangekondigde pilot van De Key hun kamer dertig dagen per jaar kunnen gaan verhuren via Airbnb.

Naast het kantoorpand, op een stuk braakliggend terrein bij het monumentale Merkelbachgebouw heeft De Key nu 35 starterswoningen gepland. Daar zijn de bewoners ook niet van gecharmeerd. Volgens Margriet van Eikema Hommes wordt het monument zo aan het oog onttrokken en verdwijnt de samenhang met de Verffabriek, een gemeentelijk monument.

 

 

DeWestkrant