Bakker Baard is terug, met kaviaar

Hoogstins2024

Donderdag heropent Bakker Baard zijn restaurant onder een andere naam. Hij sloot eerder plotseling de deuren van zijn Bakker Baard Diner, naar eigen zeggen vanwege een eetrecensie in Het Parool. De krant gaf een zeven voor zijn kookkunsten, maar het artikel was volgens Baard beneden peil.

Weghalen

Nadat hij Het Parool tevergeefs vroeg om de recensie te verwijderen van de website, sloot hij zijn zaak vlakbij het Hugo de Grootplein. ’’Al was het cijfer niet slecht, het plompe geheel doet mijn onderneming geen eer aan’’, aldus Simon de Boer, alias Bakker Baard. Hij besloot zijn zaak ’weg te halen uit de realiteit’.

Pakpapier

De sluiting leverde zoveel lof als hoon op. Op Facebook prezen sommige klanten zijn rigoureuze stap, anderen noemden hem een ’drama queen’ en menen dat er sprake is van een publiciteitsstunt. Hoe dan ook, hij plakte de ramen dicht met bruin pakpapier. Even geen clafoutis meer, het Franse gebak op basis van pannenkoekbeslag dat hij op eigenzinnige wijze vult met allerlei hartigs, in plaats van met kersen.

Demonen uitdrijven

Achter dat pakpapier ging Baard hard aan de slag met wat hij noemt ’een soort van demonenuitdrijfritueel’. Hij maakte een negen meter lange bank waarop zijn gasten comfortabeler kunnen zitten. Hij stelde een nieuwe kaart samen. Middelpunt blijft zijn clafoutis, daarnaast gaat hij ook een Deluxe menu serveren met kreeft, truffel en kaviaar, plus begeleidende wijnen.

Bouillon

En hij doopte zijn zaak om in Bouillon B. Baard, ’een mooie, haast literaire naam’. Een bouillon was volgens hem in Frankrijk lang een gangbare naam voor gaarkeukens, die zich in de loop der tijd ontwikkelden tot restaurants van allure. De recensie op de site van Het Parool gaat volgens Baard nu over ’een zaak die niet meer bestaat’.

DeWestkrant