Demonstratie tegen fascisme verplaatst naar Westerpark

De demonstratie zondagmiddag met enkele honderden deelnemers. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Op zondagmiddag mogen maximaal 500 personen demonstreren tegen fascisme. Het Westerpark is nu aangewezen als de plek voor de demonstratie naar aanleiding van de bestorming van het Capitool in Washington na een toespraak van president Trump. De demonstratie zou aanvankelijk plaatsvinden op het Museumplein.

De Amsterdamse Driehoek (burgemeester, politie en justitie) heeft dat zaterdagavond besloten. De demonstratie is verplaatst ‘vanwege de huidige strenge lockdown en de besmettelijke nieuwe coronavarianten die ook in Nederland zijn opgedoken’.

Risico’s
Het maximum van 500 deelnemers is geadviseerd door de GGD. “Om die reden heeft de Driehoek gekozen voor het Westerpark in plaats van het Museumplein”, aldus de gemeente. “Omdat het Museumplein niet afgesloten kan worden, geeft die locatie bij onverwacht grote toeloop extra risico’s voor de volksgezondheid.”

‘Verantwoord’
De gemeente noemt een aantal van 500 demonstranten op 1,5 meter afstand van elkaar ‘verantwoord’. Er komen 500 stippen op het grote grasveld van het Westerpark ‘waardoor ook duidelijk is als het maximumaantal is bereikt’.

1,5 meter afstand
De demonstratie heet ‘Van de VS tot NL, nooit meer fascisme’ en is zondag van 15 tot uiterlijk 17 uur. De politie en gemeente zeggen goed contact te hebben met de organisator die ook oproept 1,5 meter afstand te houden en de regels van het RIVM te volgen.

 

DeWestkrant