Bij Massimo haal je ontbijtjes met een broodje ijs of rum

De etalage van Massimo in de Jan Hanzenstraat. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Of het nu zomer of winter is, het is altijd een goed idee om langs te gaan bij Massimo Gelato in Oud-West. Niet alleen omdat je er het hele jaar door ijs kunt kopen, maar ook vanwege de echt Italiaanse ontbijtjes die je er dagelijks kunt scoren.

Als er één eiland bloedmooi is, dan is het wel Sicilië. Je kunt er ook subliem eten, waardoor het helemaal een pleasure dome voor hedonisten is. Of je nu struint langs de kust of in het binnenland, overal struikel je over de delicatessen. Zo zijn de pistaches uit Bronte beroemd onder gastronomen wereldwijd. Als je in het dorpje bent, weet je niet wat je ziet. Je vindt dit ‘groene goud’ op elke centimeter, en in iedere vorm. De nootjes met hun delicate aromatische en iets zoete smaak duiken op in pesto en andere tapenades, in chocola, in de crème van de cannoli en – mijn favoriet – in het ijs.

Unieke ijsmaker
In Amsterdam is er maar één ijsmaker die precies weet hoe hij die pistaches in zijn ijs moet verwerken en dat is Massimo Bertonasco. Overigens ben ik niet de enige die er zo over denkt; de Siciliaanse eigenaren van het steengoede Primi in Westerpark zijn het volledig met me eens. Massimo heeft inmiddels drie ijssalons in de stad: in Zuid, Oost én West, dicht bij de Hallen, in de Jan Hanzenstraat. Ook in West is de zaak een hit. Toen de salon vorig jaar mei openging, regende het pluimen, onder meer voor het ricotta-vijgenijs.

Pistache-ijs
Terwijl andere ijsmakers in de stad een winterslaap houden, is onze Massimo volop in business. Toen ik er afgelopen zondag was, kocht de jongen voor mij een bakje pistache-ijs, waar hij direct in begon te lepelen. Dat pistaches zijn ‘ding’ zijn, bleek ook uit zijn aankoop daarna: een dikke plak limoen-pistachecake met een romige crème on top. Die cake bracht me terug naar de mierzoete ontbijtjes in de Siciliaanse hotelletjes waar ik ooit ben geweest. Negen van de tien keren stond de tafel vol met zoetigheden die de oma van de eigenaren zelf uit de oven had laten rollen: cakes, taarten en koekjes. Op verzoek was een broodje ijs ook een optie.

Instant-geluk
Dezelfde hemelse ervaring kun je voortaan ‘gewoon’ opdoen in Oud-West, dagelijks van 10.00 tot 15.00 uur. Voor bij je thee of -koffie to go zijn er brownies met hazelnoot en amarena kersen en zowel limoen- als chocoladecakejes. Liever een portie tiramisu, een stuk cheesecake of een bakje chocolademousse met pistaches meenemen? Ach, waarom niet? Zulke zoetigheden smaken goed op elk moment van de dag. In deze barre tijden kun je eigenlijk niet zonder zulke doses instant geluk!

Baba-sensatie
Mijn eigen dosis geluk vond ik toen ik een espresso met een baba (4,50 euro) bestelde. De naam van dit in rum en sinaasappel gedrenkte cakeje is al blij van te worden, maar de smaak is helemáál om over naar huis te schrijven. De basis van de baba is een soort briochedeeg dat vrij droog wordt gebakken, waardoor het de drank kan absorberen als een spons. En reken maar dat er bij Massimo niet is bezuinigd op de rum! In combinatie met de verfijnde smaak van het cakeje is de baba ronduit sensationeel. Als je de brioche-smaak te pakken hebt, zou je ook nog voor het broodje ijs kunnen gaan. De bolletjes ijs komen namelijk niet op de eerste de beste kadet, maar op een forse brioche. Met Massimo in West is Italië verrassend dichtbij!

 

DeWestkrant