Verwelkom de lente in Amsterdam-West: 19 tips

Friederike Joppen, eigenares van De Balkonie, de plantenzaak die ooit ook in West zat, en auteur van het boek ‘Balkon Geluk’.
Hoogstins2024

Officieel begint de lente op 21 maart, maar volgens weerdeskundigen is het voorjaar al op 1 maart begonnen. Anyway, met onze suggesties begroet je de lente in stijl.

Baad in het zoete, Italiaanse leven
(1)
De lente staat voor flink genieten en dát is precies waar Italianen meesters in zijn. Een van mijn favoriete restaurants, Yam Yam in Westerpark (Frederik Hendrikstraat 88-90) rolt in maart en april een verleidelijk programma uit: Cinepizza, elke woensdag vanaf 20.00 ben je welkom voor antipasti, pizzapunten en een (ondertitelde) Italiaanse filmklassieker.

Bezet een terras (2)
Elke zonnestraal is meegenomen. Scoor er zoveel mogelijk op een van de talloze steengoede terrassen in West. In Oud-West kun je niet om Bar Kosta heen, Derde Kostverlorenkade 42. In Westerpark is het terras van Piet de Gruyter nog steeds de plek waar je moet zijn.

Boek een kookworkshop (3)
Bye bye snert en stamppotten, het is tijd voor het lichte werk. Om de allermooiste creaties op tafel te kunnen zetten, is het wellicht een idee om je kookvaardigheden aan te scherpen. Bijvoorbeeld in de kakelverse studio van ‘snoepwinkel’ Ottavi in de Jan van Galenstraat 102H. Eigenaar en voormalig chef Mark Bosman geeft onder meer workshops vistechnieken (21 maart) en Italiaans koken (27 maart).

Check je zwemoufit (4)
Voor je het weet, kun je het water weer in. Om gedoe te voorkomen, is het wijs om je badkleding nu al op orde te hebben en desnoods iets op maat te laten maken. Mama Maria in Westerpark (Bentinckstraat 77H) helpt je om te badderen als een filmster.

Dein mee op Spaanse wind (5)
Zoals ik hier schreef, lijkt er een Spaanse wind door West te waaien. Zo is Bar Kosta in Oud-West een Spanjaard geworden en kwamen er vorig jaar twee Spanjaarden bij: Pepito (Oud-West) en Patio (De Baarsjes). Hoe kun je de lente nou beter inluiden dan met Spaanse hapjes, wijn en muziek? Dat is driewerf olé.

Ga aan de slag met het boekBalkon Geluk’ (6)
Friederike Joppe had jarenlange een superleuke plantenzaak in de Jan Eef: De Balkonie. Helaas heeft ze West verlaten en zit ze nu alleen nog in Oost. Samen met Suzanne de Boer bracht ze onlangs het boek Balkon Geluk uit, waarin ze uitlegt hoe je stap voor stap van jouw balkon ‘een biodiverse oase’ kunt maken. Voor zaden, plantjes en dergelijke kun je natuurlijk gewoon in de buurt terecht, zoals bij plantenzaak De Wilde Weg in Westerpark (Spaarndammerstraat 54A) en Wildernis in Oud-West (Bilderdijkstraat 165F).

Geef je sieraden een tweede leven (7)
We hadden je al verteld dat CanCanteen wil uitgroeien tot het buurthuis van Houthaven en dat er diverse events worden georganiseerd. Op woensdag 27 maart is er weer iets leuks: de workshop ‘Upcycle your jewelry’. Onder leiding van experts ga je dan die ene oorbel, ketting of armband weer opnieuw laten schitteren, waardoor je lente-outfit helemaal om op te vreten wordt. Je vindt dit buurthonk aan de Houthavenweg 109.

Kom in de stemming voor het hindoeïstisch lentefeest (8)
Op maandag 25 maart vieren meer dan een miljard mensen het Holifeest, een combinatie van een lentefeest, nieuwjaarsfeest én een feest van de overwinning van het goede op het kwade. Voor Hindoestanen in het stamland India en in de landen van de Hindoestaanse diaspora is dit feest van grote betekenis. De boodschap is universeel: wij zijn allemaal gelijk, ongeacht afkomst, kleur, voorkeuren, religie, rijkdom of status. Juist in een stad als Amsterdam, met al haar verscheidenheid en diversiteit, mag deze boodschap in deze tijd nóg intenser worden omarmd. Sla op tijd de juiste ingrediënten in, bijvoorbeeld bij Little India Supermarket aan de Johan Huizingalaan 179 of De Indian Mart in de Kinkerstraat 282H. Extra tip: op zondag 24 maart organiseert de Meervaart, Meer en Vaart 300, het Holi Festival of Colors. Reken op Holi-liedjes en Bollywoodnummers en veel warme hapjes.

Krik je energiepeil omhoog met de flamenco (9)
Een dosis zon maakt je energieker. Wil je daar nog een schep bovenop doen, ga dan op zondag 24 maart naar De Hallen in Oud-West voor de Culturele Zondag rond de flamenco. Laat je hart sneller kloppen door deze spannende dansstijl. Bewonder professionele dansers en amateurs, luister naar muziek en volg workshops. Van 13.00 tot 17.00 uur gaat het dak eraf.

Laaf je aan ijs (10)
Bij topzaken als Miuz op de Overtoom en Massimo in de Jan Hanzenstraat kun je het hele jaar door ambachtelijk ijs scoren. Maar langzamerhand ontwaken ook andere ijssalons uit hun winterslaap, zoals La-La IJs in Oud-West (Tollenstraat 65F).

Leg je ondergoed onder de loep (11)

Hoe luchtiger de kleding, hoe belangrijker het is dat je ondergoed goed zit. Voor bh’s in elke maat is SuperBra in Oud-West (Kinkerstraat 92H) het ultieme adres. Een andere optie is om zelf je lingerie te maken. Bij De Steek in Westerpark (Van der Hoopstraat 70H) kun je dat leren. Tel uit je winst!

Loop je wandelschoenen warm (12)
Of je nou meters maakt in een van onze prachtige parken, in Houthaven langs het IJ of op het Brettenpad, fijne wandelschoenen zijn een must. Ben je meer van het hardlopen, dan zou je voor de juiste schoenen aan kunnen kloppen bij Trail.nl in de Staatsliedenbuurt, Fannius Scholtenstraat 56. Het merk was online al actief, maar heeft nu ook een ‘echte’ winkel.

Maak je eigen vaas (13)
Al die prachtbloemen die je de komende tijd in huis gaat halen, verdienen een prachtvaas. De mooiste creatie maak je zelf. Ga op keramiekles bij het Keramiek Atelier in Westerpark (Donker Curtiusstraat 25h) of bij st-Art in Oud-West (Kinkerstraat 2), en die vaas rolt zó uit je handen.

Bloei op met een Yoga & Art mini retreat (14)
Deze mix van yin yoga, mediatie en creëeren vindt plaats op zondag 21 april bij Buurtboerderij Ons Genoegen in Westerpark (Spaarndammerdijk 319). Het event draait om ‘rise’, opstaan. In de lente groeit en bloeit de natuur volop. Hoe voelt het om van binnen op te bloeien?

Picknick met pizza  (15)
Gooi dat kleed uit zodra het kan en neem dan veel lekkers mee, zoals een pizza. Heb je het liefst pizza’s in Napolitaanse stijl dan is het razend populaire nNea, Bilderdijkstraat 92, je adres. Sinds kort heeft deze altijd originele pizzeria ook een afhaalzaak: nNea Next door.

Reserveer bij een nieuw restaurant (16)
De lente staat voor een frisse start. Een voorjaarsschoonmaak is een optie, maar nieuwe ervaringen opdoen is toch tien keer leuker? Bijvoorbeeld bij Ferry, het nieuwe restaurant op de boot waar ooit Pont 13 zat (Haparandadam 50). De zaak in Westerpark gaat op 29 maart open, maar regel nu alvast een plek!

Schud je heupen los (17)
Je kunt nooit vroeg genoeg je heupen van het slot halen. Voor je het weet, zijn de salsa-avonden in het Westerpark er weer. Bij ICK Space For Dance Art aan de Rijnlandlaan 3 in Nieuw-West staan diverse open classes op de agenda. Vanzelfsprekend kun je ook in West danslessen krijgen, zoals bij de Chassé Dance Studio’s aan de Chasséstraat 64 in De Baarsjes.

Shop kleurrijke outfits (18)
Winkels in West hebben alles in huis om er ook in de lente picobello uit te zien. Of je nou meer (Church of Labels), minder (UHMAH, Roos & Eef) of weinig te besteden hebt (ReShare Store, Gideon Italiaander).

Stoom je lenteklaar bij het enige sociale badhuis van Nederland (19)
Badhuis Da Costa aan de Da Costakade 200 bestaat sinds 1903 en is het enige badhuis van het land waar mensen zonder eigen douche of bad zich kunnen wassen. Daarnaast kun je je er laten masseren én de sauna bezoeken. Korting met een Stadspas.

Foto: Patricia Jacob