Het ‘geheime’ jeanspaleis in de Bilderdijkstraat

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

In de etalage van ReShare Store hangen fleurige jurkjes, maar in de nieuwste kledingzaak van het Leger des Heils gaat het er stoerder aan toe dan de buitenkant doet vermoeden. 

In dit artikel schreven we dat het Leger des Heils ook in Amsterdam een ReShare Store zou gaan openen. Elders in het land zijn er al dertien filialen met tweedehands- en vintagekleding. Sinds begin juli is de nieuwste ReShare Store open, naast Dille & Kamille, op nummer 185B van de Bilderdijkstraat. Van de etalage kreeg ik meteen de zomer in mijn bol, en plopte een boekentitel van mijn eindexamenlijst op: Opwaaiende zomerjurken, Oek de Jong. Veel kleur, stippels en bloemen, en ook nog bijpassende hakken. Een verleidelijk aanbod voor zachte prijzen, wat wil je nog meer?

Op wenken bediend
In mijn geval: broeken. Prachtig al dat gezwier met rokken en gepronk met decolletés, maar ik voel me misplaatst in een jurk. Heb ik een jurk aan, dan moet ik steeds aan dat gezegde over die aap denken: “Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding.” Maar een paar meter voorbij die girly girly (m/v/x) collectie word ik op mijn wenken benieuwd.

Jeans van Denham
Ik spot denim in oneindig veel tinten en uiteenlopende uitvoeringen: gepimpte spijkerjasjes, hotpants, keukenschorten van lapjes denim en véél broeken. De jeans zijn op maat gesorteerd. Ze liggen in de kast of hangen in de rekken. Skinny, baggy, boyfriend-modellen, straight legs. De broeken dragen klinkende namen: Armani, Lee én Denham. Een beetje damesbroek van dit Amsterdamse merk kost rond de 150 euro, maar bij deze zaak zag ik exemplaren van 30 euro. Tel uit je winst! Je kunt ze passen in de pashokjes met gordijnen van oude jeans.

Kledingcontainers
Een medewerkster spreekt me aan: “Je weet toch hoe het gaat met fast fashion? Oude collecties worden vaak vernietigd, maar bij ons krijgen ze een tweede leven. Bedrijven als Denham en WE geven hun kleding aan ons.” Behalve bedrijven kunnen ook particulieren kleding komen brengen. Daarnaast vind je in de winkel spullen uit de bekende kledingcontainers van het Leger des Heils. Alles wat in deze bakken terechtkomt, wordt gesorteerd en hergebruikt. Een deel daarvan gaat naar hulpbehoevende mensen in binnen- en buitenland, maar er gaat ook een groot deel naar ReShare Stores, waaronder die in Amsterdam.

Sportkleding
Het grootste deel van de kledingcollectie is tweedehands, een klein deel is nog nooit gedragen. Daarnaast is er ook nog een vintage hoek met items van voor de eeuwwisseling. Vrouwen hebben hier de meeste keuze, kinderen en baby’s het minst. Mannen hoeven zeker niet te mopperen: overhemden, truien, sportkleding van Nike en Adidas, sneakers, klompen, veterschoenen. Alles overzichtelijk gepresenteerd. Precies zoals het ‘heurt’ in een tweedehandskledingzaak anno 2023.

Meer tweede kans-kleding
Bij De Westkrant zijn we dol op zaken waar kleding een tweede kans krijgt. Daarom schreven we onlangs over de Crapsalon in Westerpark, waar je vintage-outfits uit de jaren 70 kunt scoren. Zoek je feestkleding met een verleden, dan kan dit lijstje handig zijn. Mocht je een keer in de Haarlemmerbuurt zijn, dan hebben we deze 16 vintage kleding shops voor je. Jouw tips zijn ook heel welkom!

DeWestkrant