Crapsalon in Westerpark brengt je terug naar de seventies

Mede-eigenaar Daphne in Crapsalon met een klant . Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Het wit op de muren van drukkerij Vlug en Zeker in de Van der Hoopstaat heeft plaatsgemaakt voor het oranje van Crapsalon. Een ‘funky winkel’ om vintage spullen te shoppen en je haar te laten knippen.

De oorspronkelijke eigenaar van Vlug en Zeker in de Van der Hoopstaat was best een knorrepot. Hij had het niet op de belastingdienst, de gemeente en de politiek en strooide zijn mening rond als was het confetti. Toen ik hem voor het eerst sprak, zat hij nog met zijn drukkerij op de plek in Westerpark waar nu Coffee Roastery zit. Hij telde de dagen af naar zijn pensioen, terwijl hij nog tien jaar te gaan had. Ondanks dat hij van geklaag aan elkaar hing, was hij altijd behulpzaam als ik weer eens liep te klooien met een van zijn computers of printers. Stiekem was hij heel oké. Ik hoop echt dat hij en zijn vrouw nu ergens de tijd van hun leven hebben.

Zonovergoten persoonlijkheid
In een deel van zijn oude pand, aan de Van der Hoopstraat 39 HS, zit nu Crapsalon. Deze zaak van Daphne Ponsteen en haar vriend Steve Gijrath ging 18 juni open. “Nog steeds komen mensen langs voor een printje. Misschien moet ik een printer neerzetten”, grapt Daphne, een zonovergoten persoonlijkheid: gulle lach, fonkelende ogen. Met energieke tred gaat ze van de ene naar andere hoek in de winkel met oranje muren en roze vloer. Als ze ziet dat ik met mijn ogen knipper, geeft ze uitleg: “De meeste zaken hebben witte muren, wij gaan liever voor kleur.”

Seventies
Vooral het oranje brengt me terug naar de jaren zeventig. In de mix met bruin was die kleur in die periode zo’n beetje hét bewijs van goede smaak. Hoewel de seventies voor Daphne en haar vriend moeten voelen als de prehistorie, zijn ze helemaal verzot op spullen uit die tijd. Ze hadden hun huizen ermee volgestouwd, totdat ze besloten hun gezamenlijke liefde te delen in hun eigen winkel.

Knipbeurt
Steve rolt bijna vanuit zijn huis bij het Van Beuningenplein de funky winkel in, Daphne fietst ernaar toe vanuit de Jan Evertsenstraat. Hij is filmmaker, zij modefotograaf. Daphne heeft onlangs een kappersopleiding afgerond. Bij Crapsalon staat een stoel klaar, zodat ze je een knipbeurt kan geven. Het is de bedoeling dat er binnenkort ook koffie wordt geschonken. Maar bovenal is Crapsalon een zaak waar je kunt shoppen.

Vintage kleding
Vintage kleding voor mannen, vrouwen en kinderen. Een spierwitte polo om de kakker uit te hangen, lange roze en paarse jurken, een duster in bloemenprint, dassen met kekke motieven. Je vindt het allemaal naast, tussen en bij fondueborden, lederen poefen, een glazen schaal voor bowl met bijpassende glazen,  houten schalen én lampen met kappen die niet zouden misstaan in de uiterst mistroostige film Der Goldene Handschuh, over de Duitse seriemoordenaar Fritz Honka.

Modetijdschrift Avenue
Her en der liggen oude exemplaren van het legendarische Nederlandse modetijdschrift Avenue. Eén blik op dit blad, waar ik als tiener bij zat te kwijlen, en ik maak een trip down memory lane. Bij de toonbank spot ik kaarten van Pluk van de Petteflat, mijn favoriete kinderboekpersonage. “Als je een cadeautje koopt, mag je gratis een kaart uitzoeken,” zegt Daphne. “Dan ziet het er nog leuker uit.”

Rochdale
Samen met Steve struint ze markten in Nederland en België af op zoek naar spullen voor Crapsalon. “Pas zijn we naar een ontruiming van een huis geweest. Het stond er vol met spullen uit de jaren 70. Een schatkist was het.” Ze vertelt dat ze via corporatie Rochdale in de Van der Hoopstraat terecht zijn gekomen. “We kunnen hier voor een goede prijs zitten. De meeste winkelpanden zijn veel te duur voor ons. Rochdale wil de buurt vernieuwen. Net zoals vroeger moet deze straat weer een winkelstraat worden.”