Fashionable West: hier koop je (online) unieke feestkleding voor een schijntje

Indianaweg: mede-eigenares Débra showt haar favoriete jurk. Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024
Met vintage kleding kom je altijd exclusief voor de dag. Bij deze drie adressen vind je betaalbare feestoutfits die je laten schitteren als een filmster.

In Amsterdam wemelt het van de winkels met vintage kleding. Veel daarvan kopen grote partijen tweedehands kleding en plempen dat dan in hun rekken. Bij de adressen op deze lijst gaat het er selectiever aan toe. De eigenaressen zijn altijd op zoek naar de mooiste en meest originele kledingstukken. Met engelengeduld spitten zij het aanbod van vintage kleding door, totdat zij dat ene kledingstuk vinden dat aan hun kwaliteitseisen voldoet.

Van offline naar online
Vorige week hopte ik nog van de een naar de andere vintage zaak. Maar sinds de lockdown van 19 december is offline winkelen er niet meer bij. Gelukkig kun je bij de drie fijnste adressen ook online terecht. Neem contact op en check hoe je jouw ideale outfit nog vóór de feestdagen in handen kunt krijgen.


1. Indianaweg, Kinkerstraat
Ik stak al eerder de loftrompet af over deze fabuleuze vintage zaak. De eigenaressen van Indianaweg hebben namelijk het vinden van gedragen kleding met un certain je ne sais quoi – stijl, cachet of hoe je het ook wilt noemen – tot kunst verheven. Hun stijlgevoel knettert uit elke porie van de winkel, waaronder de etalage; de goudkleurige lange jurk is op zich al een blikvanger, maar met de gebloemde turquoise kimono is het plaatje helemaal compleet.
Co-owner Débra den Dekker merkt dat mensen zin hebben om uit te pakken met de feestdagen. “Sobere kerstdagen? Welnee! Ik verkoop weinig zwart, iedereen wil kleur.” In de feestcollectie hangen niet alleen Suzie Wong-achtige nauwsluitende glimmende jurken, maar ook pastelkleurige cocktailjurkjes tot op de knie en zwierige gewaden in bohemian-stijl – kobalblauw, donkerroze, lila.
“Heb je deze gezien? Dit is mijn lievelingsjurk.” Ze tovert een slank gesneden roze-gele jurk tevoorschijn (zie foto). Elegant tot en met. Driemaal raden waar de jurk vandaan komt? Mais oui, Paris! Voor erbij zijn er nepbontjasjes, tasjes met kraaltjes of bloempjes en oorbellen in vele vormen en lengtes.
Online:https://www.etsy.com/shop/Indianaweg

2. Vintage Jungle, Witte de Withstraat
Een van de schaarse winkels in deze straat. En wat mij betreft is het er eentje die je niet mag overslaan in je speurtocht naar fashion die blijft boeien. Vintage Jungle heeft wat weg van een ontplofte schatkamer. Hier bungelen gouden en fluwelen handtasjes, dáár kun je parels door je vingers laten glijden. Aan de muur spot ik een ranke jurk in batikprint, verderop een gebloemde dress met vleermuismouwen. Lang, kort, in alle kleuren van de regenboog en met elke denkbare print: de jurkcollectie is divers tot en met. Om je outfit áf te maken, zijn er onder meer korte jasjes met pailletten. Hoewel je misschien ook wel uit de voeten kunt met het lange kanten hesje dat ik zag toen ik het rek met nachtkleding doorspitte.
Online: https://www.etsy.com/nl/shop/VintageJungleStore

3. Vintage 2.0, Spaarndammerstraat
De eigenares heeft de kleding op kleur gesorteerd. Een slimme zet, want wat heeft ze véél. Zonder de selectie op kleur dreig je door de bomen het bos niet meer te zien. Dicht bij de ingang staat een rek met zwart-witte kleding à la Coco Chanel. Ga je voor kleur, spit dan het rode of blauwe rek door. Behalve op dromerige Laura Ashley-jurken en korte strapless jurkjes, kun je bij Vintage 2.0 ook stuiten op goudkleurige setjes of – om maar wat te noemen – een bordeauxrode leren jurk. Mix en match erop los! Zet gouden kettingen, riempjes in slangenprint, fluwelen tasjes of giletjes in voor een optimaal resultaat.
Online: https://www.etsy.com/nl/shop/Vintage2p0