De coolste zeefdrukkers van de stad draaien overuren

Medewerkers in actie, waaronder Dikke Dennis, bekend van series als Van God Los en A’dam en E.V.A. Foto: Zeefdrukmakers.
Hoogstins2024

Van Daily Paper tot New Optimist. Elk hip bedrijf weet Zeefdrukmakers in Oud-West te vinden. Oók met kerst.

“Werkgevers willen nu extra lief zijn voor hun personeel”, vertelt Patricia Wijsbeek, werkbegeleidster bij Zeefdrukmakers op het WG-plein. “Daardoor hebben we het nu heel druk.” Ze wijst naar een doos die klaar staat voor verzending: canvas tassen met het logo van Oficina Oficina. Ze zijn bestemd voor de medewerkers van deze canteen en studio in de Jan van Galenstraat. “Wist je dat dit restaurant ook de catering verzorgt voor Viktor & Rolf?”

Kerstcadeaus
Naast orders voor tassen, rollen er bij Zeefdrukmakers ook bestellingen voor T-shirts en sweaters met bedrijfslogo’s binnen. “Door de lockdown werken veel mensen thuis. Het is een lastige tijd. Werkgevers vinden het nu extra belangrijk dat medewerkers zich gewaardeerd voelen. Ze geven dan ook bijzondere kerstcadeaus. Nu er geen kerstborrels en dergelijke zijn, is daar bovendien meer budget voor.”

Unieke mensen
De zeefdrukkers die ervoor zorgen dat elke creatie er piekfijn uitziet, beschrijft Patricia als ‘unieke mensen met een uniek levensverhaal’. Ze hebben een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door een verslaving of psychische kwetsbaarheid. Bij Zeefdrukmakers kunnen ze werkervaring opdoen en nieuwe vaardigheden leren om steviger in de maatschappij te staan. Het pand aan de Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat heeft veertig parttime arbeidsplaatsen. “Omdat we anderhalve meter afstand moeten houden, werken er nu minder mensen tegelijk dan normaal.”

Dille & Kamille
Dat het coronavirus nog rondwaart, merkt Patricia ook aan iets anders: het aantal aanvragen voor workshops en events is gedaald. Ze hoopt dat dit aantal in 2022 weer zal stijgen. Voor evenementen heeft het bedrijf een bakfiets omgebouwd tot ‘zeefdruk mobiel’. Bij de opening van Dille & Kamille in de Bilderdijkstraat reden de zeefdrukkers met fiets en al naar binnen om ter plekke tassen te bedrukken. Eerder wist fashion brand Daily Paper het bedrijf ook al te vinden voor een groots klantenevent. Ook daar stal de zeefdruk-fiets de show.

New Optimist
Naast Daily Paper heeft het bedrijf nog een ander trendy kledingmerk als klant: New Optimist. Bij deze kledingwinkel in de Bilderdijkstraat verkopen ze sweaters en hoedjes met logo’s die Zeefdrukmakers erop heeft gezet. “Waarom wij zo veel hippe klanten hebben? Waarschijnlijk omdat zulke opdrachtgevers graag met lokale, duurzame én ambachtelijke bedrijven werken. Ze gaan voor kwaliteit en weten dat zeefdrukken de beste druktechniek is; het blijft lang mooi.”

Betaalde baan
Patricia is niet alleen trots op de producten van het bedrijf, maar ook op de medewerkers. “Ik vind het mooi om ze te helpen om stappen te zetten, hoe klein die stappen soms ook zijn.“ Voor sommigen is Zeefdrukmakers een eindstation, anderen stromen door naar betaald werk. “Zoals die kunstenaar die jarenlang verslaafd was en nu een vaste baan heeft. Hij is al lang weg bij ons, maar spreekt na werktijd nog regelmatig af met zijn ex-collega’s. Er worden hier vriendschappen voor het leven gesloten.”

Webshop
Zeefdrukmakers is een van drie sociale firma’s die zorgaanbieder Roads in West heeft. De andere twee zijn Restaurant Freud en Recycle. In de webshop RoadsMaakt vind je producten van alle sociale firma’s die Roads heeft opgezet. Zeefdrukmakers is er ook van de partij. Het bedrijf biedt er bedrukte rompertjes, shirts en tassen aan van biologisch katoen, plus diverse artikelen van gerecyclede spijkerbroeken (portemonnee, schort) én bedrukte krukjes. “Onze medewerkers vinden het geweldig dat ze hier spullen kunnen verkopen die mensen thuis kunnen gebruiken. Ze merken dat hun producten ertoe doen.”

DeWestkrant