16x vintage kleding shoppen in de Haarlemmerbuurt

The Darling op de Haarlemmerdijk. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Zet je één stap buiten Westerpark, dan tuimel je in een zee van duurzame mode-adressen. Wij vertellen je bij welke winkels in de Haarlemmerbuurt oude kleding een nieuwe kans krijgt.

Fast fashion á la H&M en consorten is so last season. Wie uniek en duurzaam voor de dag wil komen, kiest voor kleding met een verleden. In West barst het van de winkels waar gedragen kleding of outfits uit eerdere collecties in de spotlights staan.  Mijn drie favoriete vintage kledingzaken beschrijf ik in dit artikel: Indianaweg, Vintage Jungle en Vintage 2.0. De laatste zaak zit in Westerpark, een wijk die grenst aan de Haarlemmerbuurt in het centrum. De bekendste straten ervan – de Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk – hebben zich de laatste jaren ontpopt tot een hemel voor liefhebbers van vintage kleding. Dat ging niet zonder slag of stoot.

Hebzuchtige verhuurders
Nadat het jarenlang een no-go-area was geweest, werden de twee straten, die in elkaars verlengde liggen, in 2012 uitgeroepen tot ‘de leukste winkelstraat van Nederland’. Hebzuchtige verhuurders grepen hun kans en stuwden de huurprijzen omhoog, waardoor het voor veel ondernemers onmogelijk werd om boven de streep iets over te houden. Zij hielden het voor gezien en vertrokken.

Pareltjes
Door deze uittocht en de uitdijende stroom Airbnb-logés veranderde het ooit zo fijne gebied van karakter; het werd een plek waar toeristen alles te zoeken hadden, maar Amsterdammers niets. Toch gloort er hoop. De laatste tijd duiken er tussen de souvenirwinkels, lege panden, coffeeshops en snoepzaken steeds vaker pareltjes op, en dan vooral op vintage gebied. Hieronder vind je per straat een overzicht van local-waardige adressen.

Haarlemmerstraat: adressen
Nr. 8, Zipper Vintage Clothing
Zipper is een klinkende naam voor liefhebbers van vintage kledingstukken; de Amerikaanse eigenaren brachten die al in 1979 naar Amsterdam. Veel van de kleding zou niet misstaan in de gemiddelde highschoolfilm, compleet met cheerleaders,  prom (afscheidsbal) en baseball hunks. Denk aan: spencers in pasteltinten, sweatshirts, hoodies, popperige jurken en jeans.

Nrs. 29 + 99, Rumours Vintage & Design
Verspreid over twee panden biedt Rumors een funky cocktail van vintage kleding. Een greep uit het aanbod: een gebloemd skipak, rollerskates, barreten in alle denkbare kleuren, vesten van Lacoste, mouwloze spijkerjasjes. Een feest voor stylisten (en zij die dat graag willen zijn).

Nr. 76, Vintage Outlet
In het pand waar voorheen Presto Cycle Sport zat, hangt nu tweedehandskleding in de uitverkoop. Kettingen die buikdansers om hun buik slingeren, partytops met glitters, wintersportoutfits, flanellen overhemden, spijkerbroeken. Noem het en het is er.

Nr. 119, Betty Jane
Bij dit adres kom je voor tweedehands designer-outfits en ‘unique vintage finds’, eventueel af te toppen met een van de uitgestalde vintage sieraden (zilver, goud). Stijlvolle jassen, broeken, jurken en truien in stemmige kleuren als zwart, donkerblauw en bruin zijn er volop. Onlangs is er ook een lading blouses in lentekleuren geland: oranje, rood, paars, turquoise. De kersverse zwierige, kleurrijke rokjes stomen je helemaal klaar voor Rokjesdag.

Nr. 146-148, Kledingwinkel van Stichting Volksbond Amsterdam
Deze winkel wordt gedreven door vrijwilligers en zit naast Het Koffiehuis, een inloophuis voor daklozen en ongedocumenteerde bezoekers. Behalve tweedehandskleding vind je er onder meer platen en boeken.

Haarlemmerdijk: adressen
Nr. 20, Studio Onrust
Deze boutique grossiert in preloved clothing van prestigieuze merken als Dior, Versace en Valentino. Niets te splinternieuwe kleding dus. “Because everything is already there.”

Nr. 37, Bij Ons Vintage
Of je er nou wilt uitzien als lid van een motorbende of een bevallige Parisienne, in deze schatkist vind je het allemaal. Hakken van Burberry en Ferragamo staan hier te shinen naast spijkerjassen, onderjurken, glitterblouses, ski-jassen en bloemetjesjurken. Mix en match erop los!

Nr. 43, The Darling
Lief huiskamertje met een mix van vintage en nieuwe kleding, plus een bijpassende sieradencollectie. Heel ‘girly, girly’ allemaal. Laat je fantasie de vrije loop en combineer gerust een enkellange bloemetjesjurk met een tweedehands hesje van suède. Je vindt hier opvallend veel knoopblouses in allerlei kleuren en prints. Draag ze open met een zijden hemdje of, doe stoer, en leg er een knoop in.

Nr. 64, Marbles Vintage
Hoekpand met een hoog Waterloopplein-gehalte. Spullen in alle hoeken en gaten, inclusief een forse verzameling cowboylaarzen. Jassen van leer of suède in de stijl van de jaren zestig zijn er ook volop.

Nr. 70, Pop 18 Vintage
In de rekken van deze zaak hangen dusters (ouderwetse badjassen) te midden van ladingen spijkerbroeken. De jeans zijn ingedeeld op merk (Levi’s) en model (flared jeans). Jumpsuits en poloshirts uit de jaren zeventig zijn er ook, net als motorjacks en old skool trainingspakken.

Nr. 89, The Swapshop
Bij deze shop kun je kleding inleveren in ruil voor ‘swaps’. Met die swaps krijg je korting op andere items in de winkel. Door deze ‘feel good manier van shoppen’ kun je voor een prikkie naar huis met een roze blouse van Armani, een leren jasje van Zara Basic of bijvoorbeeld een jurkje met zebraprint van Monki.

Nr. 139-c, SamSam
SamSam verkoopt al sinds jaar en dag nieuwe en gedragen (merk)kleding met bijpassende accessoires; van schoenen tot tassen – handtasjes, werktassen en feesttasjes. Voor vrouwen met een ingetogen stijl.

Nr. 140, Umé Studio
Ruime, lichte boutique met kleding gesorteerd op kleur – véél pasteltinten. Naast kleding van eigen merk vind je er fashion uit lang vervlogen tijden én uit recentere collecties. De winkel fungeert namelijk ook als de ‘closet’ van influencers als Bruno Baar, Benthe Liem en Hollie Mercedes. Zij vullen de rekken met kleding die ze ooit cadeau hebben gekregen. En daar zitten stukken bij van merken als IRO Paris, Filling Pieces en Cult Gaia.

Nr. 143, Jutka & Riska
Een oude bekende voor Westerlingen: op de Bilderdijkstraat zit ook een filiaal. Ook hier vind je kleding van eigen merk, ontwerpen van startende designers en zorgvuldig geselecteerde vintage. Dat levert een bont geheel op: lichtroze lieslaarzen van lakleer staan er pal naast een zwart-witte jumpsuit in geometrische print. Een grote zwart hoed op, en gáán.

Nr. 171, Im(material)
Verscholen naast The Movies zit dit zaakje dat grossiert in tijdloze objecten op het gebied van muziek en kunst. Maar dat niet alleen: je kunt er ook zomaar (leren) jasje van Armani of het Amerikaanse bedrijf Schott NYC op de kop tikken.

Studio Onrust, Haarlemmerdijk. (Foto Richard Mooyman)
Ume Studio, Haarlemmerdijk. (Foto Patricia Jacob)
DeWestkrant