De verborgen wijnwinkel van Amsterdam-West

Tati. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

‘Snuffelwinkel’ Het Halletje in de Kwakersstraat heet nu Tati en biedt vintage, koffie en wijn.

Neuzen tussen platen in houten kratten, tokkelen aan tweedehands gitaren. Bij Het Halletje in Oud-West kon het allemaal. De eigenares van Het Halletje noemde haar aanbod ‘eclectisch’ en zei daarmee niets te veel. Je kon er eindeloos rondlopen en keer op keer worden verrast. Ik bestempelde de zaak eerder als ‘de snuffelwinkel onder de rook van De Hallen’. Een unieke zaak. Zo eentje die je moet koesteren. Ik schrok dan ook toen ik las dat ze een opvolger zocht: zou dat lukken?

Curated vintage
Ik kan je vertellen dat het haar is gelukt. Sinds maart zijn Gwen en Wouter de nieuwe eigenaren van de zaak. Ze hebben hun bedrijf vernoemd naar Tati, de beroemde  Franse regisseur die films als Les vacances de Monsieur Hulot en Mon oncle maakte. Nog steeds is er een mix van (interieur)spullen, alleen hebben ze het ‘overdadige aanbod’ iets gekortwiekt en een selectie van de mooiste lampen, servies en meubelstukken gemaakt. Curated vintage, dus, in een minder warrige setting dan voorheen. En te zien van donderdag tot en met zondag.

Wijnwinkel
Daarnaast kun je in het pijpenlaadje in de Kwakersstraat 12 tegenwoordig ook koffie of thee drinken. De ruimte achterin heeft ook een metamorfose ondergaan en lijkt met het bloemetjesbehang en de kroonluchter op een Frans boudoir. Gedempt licht, een pick-up en veel wijnen. Hoe leuk is dat? Nietsvermoedend was ik hier binnengelopen en nu sta ik dus opeens in een wijnwinkel!

Franse rommelmarkten
Net als mede-eigenaar Gwen zijn de wijnen Franse komaf: rood, wit, mousserend. Natuurwijnen, biodynamische wijnen. Je vindt het er allemaal. Er zijn flessen van onder de 10 euro tot maximaal 30 euro. Hij heeft plannen om wijnproeverijen te organiseren. De wijnen halen de eigenaren persoonlijk uit Frankrijk. “We willen deze wijntrips gaan combineren met bezoekjes aan rommelmarkten. Op die brocantes gaan we dan speuren naar vintage voor Tati. Als het lukt om dat te combineren, hebben we onze droombaan gecreëerd.”

De wijnen van Tati. (Foto Patricia Jacob)