Herdenkingskransen bij Sloterplas vernield

De Sloterplas in Nieuw-West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Meerdere kransen die ter gelegenheid van de 4 mei-herdenking bij de Sloterplas in Nieuw-West zijn gelegd, zijn zondagmiddag vernield. Maandag wordt er aangifte gedaan bij de politie.

De bloemstukken lagen bij de Sloterplas sinds de herdenking op 4 mei. Ze lagen achter dranghekken en werden uit voorzorg iedere nacht opgeslagen. Volgens de woordvoerder van stadsdeel Nieuw-West ging het zondagmiddag mis. Er staan voetafdrukken op bloemen en de balken waarop de kransen stonden, zijn vertrapt. “Het is ontzettend dieptreurig dat dit heeft plaatsgevonden. Dit is een onacceptabele actie”, zei hij daarover tegen Het Parool.

De woordvoerder heeft contact met de politie gehad over het incident. “Op verzoek van de lokale comités haalt de gemeente de bloemen ’s avonds naar binnen. Dit doen we om de bloemstukken te conserveren en vandalisme te voorkomen. In de ochtend worden de herdenkingskransen achter dranghekken teruggeplaatst, zodat bewoners hun eer aan de oorlogsslachtoffers kunnen bewijzen.” De politie laat weten dat de aangifte maandag later op dag wordt opgepakt.

Een van de vernielde kransen is van Pink Nieuw-West, een organisatie die zich inzet voor de belangen van de lhbtq-gemeenschap in het stadsdeel. Ook in 2019 werden al eens bloemen Pink Nieuw-West kapotgemaakt. Op 17 mei wordt op de internationale dag tegen homofobie een regenboogvlag gehesen op het Tuinstadhuis aan Plein ’40-’45, als steunbetuiging voor de lhbtq-gemeenschap.