Een lach en een traan bij Braziliaanse foto’s in de Staatsliedenbuurt

Expo Diana Blok. Foto: Patricia Jacob,
Hoogstins2024

Op verschillende plekken rond het Van Limburg Stirumplein zijn de foto’s te zien die Diana Blok maakte op het Braziliaanse eiland Itaparica. De buurt is enthousiast over de kunstwerken en baalt dat enkele doeken zijn vernield.

Enkele dagen geleden werden er nieuwe foto’s opgehangen in twee etalages (Bentinckstraat 23 en 25) en twee onderdoorgangen: in de Joan Melchior Kemperstraat en bij het Van Hogendorpplein. Kort daarna kwam er ontluisterend nieuws in de Facebook-groep Westerparkbewoners: enkele doeken in de onderdoorgang bij de Joan Melchior Kemperstraat waren vernield.

Zinloze vernielingen
Pittige reacties volgden: “Ik word heel boos om dit soort volstrekt zinloze vernielingen en vind de persoon of personen die dit doen erg triest; je hebt dan blijkbaar geen greintje respect voor andermans zaken en je ontneemt veel mensen het plezier om hiervan te kunnen genieten.” “Heel jammer van dat vandalisme.” “Nee! Waarom?”

Kunstenaarsresidentie
Inmiddels zijn de vernielde doeken weggehaald en staat de expositie nog steeds overeind. De foto’s zijn gemaakt door Diana Blok, een in Uruguay geboren Nederlandse fotografe. Ze heeft de foto’s gemaakt tijdens haar verblijf van twee maanden in de Sacatar Foundation, een kunstenaarsresidentie op het eiland Itaparica in de Braziliaanse staat Bahia. Deze beelden, die ze in 2003 heeft gemaakt, worden nu voor het eerst in de openbare ruimte vertoond.

Capoeira
Er zijn onder meer foto’s van mannen die de Afro-Braziliaanse vechtkunst capoeira beoefenen, een mix van dans, acrobatiek, muziek en spiritualiteit. Zoals we eerder schreven, zijn er in West veel Braziliaanse invloeden en kun je op diverse plekken capoeira leren.

Kunsttraject
Dat de foto’s nu in Westerpark zijn te zien, is te danken aan Kunsttraject. Dit collectief van kunstenaars verzorgt tentoonstellingen in etalages in de Staatsliedenbuurt en de Zeeheldenbuurt. Daarnaast organiseert de stichting projecten op het gebied van beeldende kunst, voornamelijk in West. We noemden de organisatie al eerder op deze lijst. 

Enthousiasme
De buurt is enthousiast over de foto’s. “Mooi!” “Ik was blij verrast toen ik de foto’s zag.” “Ik vind de foto’s heel erg mooi. Ze maken zo’n onderdoorgang meteen een stuk aantrekkelijker.”