Expositie aan Sloterplas verbeeldt eenzaamheid in Nieuw-West

Beeld van fotograaf Fenna Wichers.
Hoogstins2024
Tot 17 oktober 2021 staan er bijzondere foto’s aan de oever van de Sloterplas tegenover de Meervaart in Osdorp. Het zijn de vijf winnende beelden van de fotowedstrijd ‘Is dit eenzaamheid?’ die de KennisAllliantie Eenzaamheid Nieuw-West vorig jaar uitschreef. Met deze competitie wilde de groep van maatschappelijke organisaties, bewoners, vrijwilligers, professionals en studenten het taboe op eenzaamheid doorbreken. En dat is hard nodig. Volgens de organisatie heeft 1 op de 4 bewoners in Nieuw-West last van gevoelens van eenzaamheid. Ofwel: 4.300 mensen.
Voor de fotowedstrijd gingen buurtbewoners aan de slag om eenzaamheid in beeld te brengen. Dat bleek niet makkelijk te zijn. Want hoe laat je nu zien wat eenzaamheid is? Kun je het wel zien? En: zegt die foto dan ook iets over mijzelf?
De foto’s (en de teksten) die nu langs de oever staan vertellen samen het verhaal over eenzaamheid in Nieuw-West. Fotografen Mees, Fenna, Alice en Ad, Badra en Nanda vertellen over het belang van gezien worden, de onmisbare rol van mantelzorgers, de waarde van iets betekenen voor een ander en over de eenzaamheid die door de coronamaatregelen ontstond.
Deze expositie reist door Amsterdam om het gesprek over eenzaamheid te openen. En om nog meer verhalen te verzamelen. Verhalen die anderen moed in spreken of confronteren. Tips om eenzaamheid te begrijpen, er mee om te gaan of te verzachten. Want er zit altijd een verhaal achter eenzaamheid.
De expositie is een van de activiteiten die de KennisAlliantie Eenzaamheid Nieuw-West organiseert in Week tegen Eenzaamheid (30 september t/m 7 oktober 2021). De andere activiteiten vind je hier.