Sporen van Brazilië in Amsterdam-West

Lekkers, sport, dans en méér

Het gaat iets te ver om Amsterdam-West Rio aan het IJ te noemen, maar één ding is zeker: bij ons wemelt het van de Braziliaanse invloeden.

In Amsterdam wonen opvallend veel Brazilianen. Een deel daarvan is ongedocumenteerd. Van alle ‘papierloze mensen’ in de stad vormen Braziliaanse arbeidsmigranten de grootste groep. Iemand die zich voor hen inzet is Gianni da Costa. Zo heeft hij samen met kunst- en taalschool Noordje in onze buurt een taallab opgezet waar kinderen creatieve (taal)lessen krijgen. In dit artikel lees je meer. Misschien lijkt het je wat om er vrijwilliger te worden?

Overigens is dat zeker niet het enige Braziliaans getinte artikel op onze website. Kijk maar naar dit stuk uit 2021: ‘Op deze adresjes eet je als een Braziliaan.’ Tijd voor een update én een uitbreiding: Brasil laat zich in West echt niet alleen op culinair gebied gelden!

1. Bella Brasil, Bilderdijkstraat 195H
Deze schoonheidssalon in Oud-West maakt korte metten met haargroei op ongewenste plekken. De medewerkers zetten daar een schaar, laser of was voor in.

2. DanceZouk, Jacques Veldmanstraat 427
Brazilië heeft ritme, véél ritme. Op deze opzwepende klanken dansen Brazilianen alsof hun leven ervan af hangt. Bij deze school in Nieuw-West leer je de kneepjes van de lambada en de daarvan afgeleide dans: de zouk.

3. Dany, Bilderdijkstraat 156
Bij deze schoonheidssalon kun je je nagels laten doen en een Brasilian wax ondergaan. Maar wat de zaak écht uniek maakt is dat je koffie van Braziliaanse bonen kunt laten zetten en een snack to go kunt bestellen, zoals een empandinha de frango. Dit taartje van poederachtig deeg heeft een verrukkelijke subtiel gekruide vulling van kip. Welke snacks er nog meer zijn, lees je hier.

4. Ela Food Based, Admiraal de Ruijterweg 331H

Iedereen die hier heeft gegeten, is laaiend enthousiast. Diverse lezers noemden deze zaak in Bos en Lommer zelfs het ‘beste restaurant van 2023’. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat de chefs, Renata Szeles en Estela Barroca, in de keuken van Michelinrestaurants als Aan de Poel en De Kas stonden. Zoals we eerder schreven loopt Brazilië, het land waar ze vandaan komen, als een rode draad door het menu. Het huidige aanbod omvat onder meer bonenschotel feijoada en gerookte zalm met biet, hazelnoot en açai.

5. Eskina Brasil, Ten Katemarkt
De eigenaren hadden eerder een lunchroom op de hoek van de Ten Katestraat en Wenslauerstraat. Maar sinds een paar jaar staan ze van maandag tot en met zaterdag op de Ten Katemarkt. Tot voor kort hadden ze daar ‘slechts’ een kraam, maar nu schitteren ze in hun eigen foodtruck. Ze verkopen er Braziliaanse snackklassiekers, waaronder pasteitjes, coxinhas (kegelvormige kipkroketjes) en pâo de queijo (kaasbroodjes). Razend populair onder Braziliaanse expats, die er ook graag een blikje guaraná scoren.

6. Finalmente Brasil, Kinkerstraat 355

Alles wat je nodig hebt om de Braziliaan uit te hangen, vind je bij deze supermarkt in Oud-West. Van açai voor bij je ontbijt, kruiden voor in je bonenschotek (feijoada), deeg voor je kaasbroodjes, mixen voor je kokoscakes tot frisdranken, sappen en de cosmetica aan toe. Méér shoppen? Ga dan langs bij Casa Brasil Portugal, helemaal aan de andere kant van de Kinkerstraat, op nummer 28.

7. Gracie Amsterdam, Solebaystraat 75
Sinds 2013 kun je bij deze school in Bos en Lommer de ‘gentle art van Brazilian jiu jitsu’ leren. Anders dan bij Japanse jiu-jitsu draait het bij de Braziliaanse variant vooral om het naar de grond brengen van het gevecht. Bij de Japanse versie focussen de strijders zich ook op staande technieken als trappen en stoten.

8. Meneer de Wit, Baarsjesweg 202
Bij dit centrum voor kunst en cultuur in De Baarsjes bieden verschillende docenten yoga- en danslessen aan. Op maandag en donderdag kun je bijvoorbeeld forró leren. Deze sensuele dans waarbij de danspartners dicht tegen elkaar aan bewegen, komt uit het Noordoosten van Brazilië. Behalve een dansstijl is forró ook een muzieksoort.

9. Oakberry, Van Hallstraat 238
Volgens een Braziliaanse vriend van mij zijn alle Brazilianen gek op açai en ontbijt zelfs topmodel Gisele Bündchen er elke dag mee. Eerlijk gezegt lijkt dat me zwaar. Daarvoor is de pulp van het gezonde paarse Amazone-besje te calorierijk. In ieder geval is het wél lekker om je dag ermee te beginnen of mee te lunchen. Bij Oakberry in Westerpark serveren ze de pulp met toppings als flinters kokos, pindakaas, hemp seeds, mango puree en cacao nibs.

10. Podium Horizon, Hembrugstraat 156 + Wachterliedpaviljoen, Wachterliedplantsoen 1-3
In West kun je op verschillende plekken capoeira leren, een spectaculair spel van akrobatiek, dans en gevecht. De wortels hiervan liggen in soortgelijke spelen of riten die tot slaaf gemaakten vanuit Afrika meebrachten naar Brazilië. Podium Horizon in Westerpark heeft op zaterdag lessen voor kinderen en volwassenen. In de gymzaal van het Wachterliedpaviljioen in Bos en Lommer wordt er op dinsdagavond les gegeven aan jong en oud.

11. Rum Barrel, Spaarndammerstraat 17H
Bij deze cocktailbar in Westerpark kun je een van de bekenste Braziliaanse drankjes bestellen: de caipirinha op basis van cacaçha (een suikerrietdistillaat), limoen en rietsuiker. De bartender van Rum Barrel doet er nog verse gember en aardbeien bij.

+ Centrum:
Lova, Haarlemmerdijk 182
Vanuit Westerpark rol je zo deze koffieshop binnen en kun je aanschuiven voor Braziliaanse zoetigheden en brunchgerechten als caldinho, een soep van wittte bonen met gerookt buikspek en kool.

DeWestkrant