Oakberry heeft de koudste lunch van Westerpark

Foto Patricia Jacob
Hoogstins

BIJ JP aan het pleintje bij de Van Hallstraat kon je flexwerken per uur. Sinds een week zit in dit pand een filiaal van Oakberry, een imperium dat wereldwijd açai bowls verkoopt.

In 2019 liep ik binnen bij de eerste açai bar van Nederland: Bacanas in de De Clercqstraat. In de stad struikelde je toen al over de kant-en-klare açai bowls. Maar bij deze zaak kon je je eigen compositie met açai samenstellen. Deze pulp van donkerblauwe tot paarse besjes uit de Amazone staat in Brazilië van oudsher bekend als ‘energy booster’. Bij Bacanas was de fut er echter rap uit; de bar verdween sneller dan hij was gekomen.

BIJ JP
Voor liefhebbers van açai is er echter goed nieuws. Sinds vorige week zit er in Westerpark een zaak die draait om açai: Oakberry. De nieuwkomer zit op de Van Hallstraat 238, op het pleintje waar onder meer Back to Black zit en in het pand waar voorheen BIJ JP zat. Bij deze zaak leken vooral knapperds te komen en kon je voor 15 euro per uur flexwerken. “Ideaal als je je echt even wilt afsluiten omdat je echt even door moet bijten”, zei een van de eigenaren. Het heeft er nooit stormgelopen.

Imperium
Aan Oakberry nu de eer om het pand te laten ‘rocken’. Het merk komt oorspronkelijk uit Sâo Paulo. Het tentje van weleer is inmiddels uitgedijd tot een imperium met 120 vestigingen in Brazilië en filialen in de VS, Australië en in Europa. In Nederland heeft Oakberry op twee plaatsen voet aan de grond: in Rotterdam en in Amsterdam. De zaak in 010 haalde de media door de faam van de eigenaar: Luis Pedro, voormalig profvoetballer, onder meer bij Feyenoord. Van de verkoopster begrijp ik dat de zaak in Amsterdam van een vriend van Luis is.

Smoothie
Oakberry presenteert de açai bowl als de oplossing voor iedereen die weinig tijd heeft, maar toch gezond wil eten. Noem een vitamine of mineraal en açai heeft ‘m, lees ik op de site. De pulp is ook nog eens 100 procent natural. Behalve in een bowl kun je de pulp ook laten verwerken in een smoothie.

Astronautenvoer
Ik besluit te lunchen met een acai bowl en ga voor de goedkoopste optie: de Classic voor 9,50 euro (350 ml). Daar mag ik een ongelimiteerde hoeveelheid toppings bij kiezen. Mango puree, cacao nibs, pindakaas, hemp seeds, flinters kokos. Gul hoor daar niet van. Maar lastig voor iemand met mijn sterrenbeeld – weegschaal. Voor 1 euro meer krijg ik er paçoca zero bij. Voor 2 euro extra schept de verkoopster whey protein op mijn bowl. Geen idee wat dat allemaal is. Misschien is het iets voor astronauten?

IJsje
Met amandelen, flinters kokos, granola en goji bessen houd ik het simpel. De beker loopt bijna over. Net een ijsje qua looks, en minstens zo lekker én koud. In no time ril ik me een ongeluk. Best suf, dat had ik kunnen weten. In Brazilië eten ze het hele jaar door açai. Maar in ons land met al die schommelingen in temperatuur kun je beter wachten tot de lente écht is begonnen. Het schijnt dat het kwik binnenkort gaat stijgen.