Bij Wild & the Moon is alles te koop (behalve het personeel)

Wild & the Moon, Kinkerstraat. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Op zaterdag 16 september is de Grand Opening van Wild & the Moon in Oud-West. Patricia ging er al eerder heen.  Ze at een ‘dikkerd’ van een koek en merkte dat ze niet helemaal lekker in haar superfoods-vocabulaire zit.

 

“Wat voor melk wil je in je koffie? We zijn vegan en hebben alleen plantaardige melk: amandel, haver, kokos, erwten, een mix van amandel en kokos – plenty of choice “ Nadat ik mijn keuze heb gemaakt, wordt gevraagd wat voor koffie ik wil: latte, cappuccino, macchiato. Aan de toonbank bij Wild & the Moon in de Kinkerstraat 334 waan ik me in de nieuwste BEN-reclame. Ook in die setting wordt de bezoeker overrompeld door de vragen van de verkoper. Even koffie bestellen? Das war einmal.

Wild cookie
Maar een koekje bij de koffie is van alle tijden, en laat ik nu net een beauty spotten: een wild cookie (5 euro). De samenstelling hangt af van het seizoen, maar vandaag zijn haver, boekweit, kokosboter, rozijnen en vanille de ingrediënten. Die is voor mij, dat is zeker.  “Excellent choice”, krijg ik te horen. “Dat koekje past bij iedere koffie.” Heerlijk enthousiast, hoewel ik betwijfel of de koek past bij een cappuccino-erwt.

Cold-pressed juices
De koek, die behoorlijk dik is, is mega machtig. Het had makkelijk mijn ontbijt kunnen zijn. Lekker is ie wel, trouwens. Een energiereep, maar dan iets zoeter én in koekvorm. “Goed hé? Ik ben ervan overtuigd dat het recept in ons eigen kookboek staat.” De verkoper laat me het boek zien. Als ik mompel dat het een leuk cadeau zou zijn, wijst hij nog meer cadeau-opties aan: zakjes met huisgemaakte granola, herbruikbare bekers, zakken met popcorn. In de koeling, die een prominente plaats in de ruimte inneemt, staan flesjes cold-pressed juices in alle kleuren van de regenboog en liggen chiapuddingen en andere zoetigheden. Boven mijn hoofd bungelen shirts. “Ook te koop”, lacht een collega. “Eigenlijk is alles hier te koop.” “Behalve ik”, zegt de verkoper. Ik maak een foute grap, trek me terug met mijn koffie en kijk rond.

Eerste filiaal in West
De zaak is pas een paar uur open, maar twintigers lopen ernaar binnen alsof Wild & the Moon er al een eeuwigheid zit. Blijkbaar roken ze dat er iets ‘hip en happenings’ was geland en zijn ze hun neus achterna gelopen. Het mag er dan ruiken naar verse verf, het concept gaat way back. Vooral in Parijs is Wild & the Moon een klinkende naam sinds Emma en Hervé Sawko daar in 2016 een take-away opende. Behalve filialen in de Franse hoofdstad, is de keten ook present in Dubai én Amsterdam. Zoals we eerder schreven, had de keten al vier filialen in onze stad (De Pijp, Zuidas, Rivierenbuurt) en is de zaak in de Kinkerstraat de eerste in West.

Wild Bounty
De keten staat bekend om zijn plantaardige, glutenvrije gerechten van biologische seizoensprodukten, die zijn bedacht door een groep foodlovers, chefs, voedingsdeskundigen en natuurgeneeskundigen. Je vindt er een Matcha Bowl met banaan, amandelen, matcha en spirulina, een poedertje van algen. In de Blue Magic Bowl (10,90 euro) komt dat poedertje ook voor, maar dan in de blauwe variant. De Wild Bounty is een dessert van kokos, rauwe cacao, vanille en ahornsiroop, in de Banana Cake die ze hier verkopen, zitten zowel hazelnoten als cashewnoten. Als bonus krijg je er vanillesaus bij.

Ashwagandha
Tot zover kan ik het nog volgen, maar wat zijn Konjac noedels? Bij Wild & the Moon maken ze er een Pad Thai Salad van. In veel van de smoothies zit hennep. In en daarvan zit hemp in combinatie met pitaya (drakenvrucht), banaan, gingko (Japanse notenboom) en, eh, ashwagandha. Via Google ontdek ik dat ze in India dit kruid gebruiken om ondersteuning bij stress te bieden. Nog zoiets: het drankje Black Gold bevat houtskool. Best apart, is dat wel lekker? Een frisdrankje van gefilterd water, munt en chlorofyl heb ik ook nog nooit geproefd. Weet je niet wat chlorofyl is? Nou, ik dus inmiddels wél. Ik citeer: “Chlorofyl is een natuurlijk kleurpigment dat planten, algen en (blad)groenten hun groene kleur geeft.” Dit menu is echt geen eitje. Met al die superfoods die erop staan, is het bikkelen om er doorheen te komen – althans voor mij.

Grand Opening
Overigens is de kaart in de Kinkerstraat nog beperkt. Stap voor stap komen er meer hartige gerechten bij. Op zaterdag 16 september is de Grand Opening van dit filiaal. Je kunt dan gerechten proeven die eraan zitten te komen, zoals burgers en curry’s. Benieuwd wat voor superfoods daar allemaal in zitten!

DeWestkrant